svjetionik.scri.hr

ZAŠTITA NA RADU: U proteklih pet godina za potrebe rada u Studentskom centru Rijeka osposobljeno 289 studenata, broj prijavljenih ozljeda-nula

Osim potpuno ispunjenog rasporeda, gomile ispita i rokova za projektne radove – sve više studenata u Hrvatskoj radi uz studij kako bi ga mogli financirati ili steći prva praktična iskustva.

Ostvarujući tako prve prihode, student kao i svaki drugi radnik ulazi u svijet rada te stoga mora proći osposobljavanje za rad na siguran način i za početno gašenje požara. Ova edukacija se sastoji od dva dijela: teorijskog i praktičnog. Teorijski dio se sastoji od općeg dijela koji daje osnovne informacije o radu na siguran način i od posebnog dijela koji je prilagođen specifičnostima svakog radnog mjesta.

Za studenta odgovoran poslodavac

U posljednjih pet godina Studentskom centru Rijeka prijavljeno je 32 ozljeda na radu studenata, a radi se o onim studentima koji su radili kod drugih poslodavaca. S obzirom na ukupan broj studenata koji rade, brojka prijavljenih ozljeda na radu je na svu sreću malena.

– Za siguran rad odgovoran je poslodavac odnosno njegove službe. Student bi trebao biti upoznat s opasnostima na radu na mjestu rada, zatim bi trebao po potrebi dobiti osobnu zaštitnu opremu te bi trebao biti obučen obavljati poslove na siguran način. Isto tako, jednom provedeno osposobljavanje za rad na siguran način ne vrijedi i kod promjene radnog mjesta. Da rezimiramo; studenta obučava i osposobljava poslodavac koji ga zapošljava temeljem svoje procjene rizika. Obučavanje studenata nije obveza Studentskog centra – Centar osposobljava samo one studente koji za njega rade, ukazuje ravnatelj Centra mr. Dinko Jurjević.

Osposobljeno 289 studenata, bez ozljeda

Tako je Studentski centar Rijeka za svoje potrebe rada osposobio u posljednih pet godina 289 studenata, dok je istovremeno broj prijavljenih ozljeda za isto razdoblje – nula.

-Tijekom izvođenja radova studenta nadziru neposredni ovlaštenici – s ciljem da se radi po pravilima struke odnosno – zaštite na radu i zaštite od požara. Time se smanjuje vjerojatnost nastanka ozljede i posljedice koje mogu proizaći iz nesretnog događaja.  No, da i do ozljede dođe – postupak prijave definiran je internim dokumentom, ukazuje Matija Leskovar, Služba integralne sigurnosti.

Postupak prijave dostupan je na službenoj web stranici SCRI- a i može se iščitati putem linka – ovdje.

– Ozljedu na radu ako do nje dođe potvrđuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje preko ispunjene tiskanice na temelju činjeničnih podataka medicinske dokumentacije, i izjava – poslodavca, ozlijeđene osobe, svjedoka i inspektora rada, ako je isti izašao na teren, ukazuje naš sugovornik, dodajući:

– Naime, inspektor rada izlazi na teren kod težih ozljeda, a poslodavac ih je dužan pozvati odnosno radi se o zakonskoj obvezi. Suradnja s inspektorom rada je također sastavni dio našeg poslovanja. Svi studenti članovi Student servisa Studentskog centra Rijeka osigurani su od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) za vrijeme radnog angažiranja policom osiguranja, a isti se informiraju i kod prijave nesretnog događaja prema osiguranju temeljem kojeg se isplaćuje određeni iznos, ovisno o klasifikaciji ozljede, istaknuo je Leskovar.

Sigurnost na radu za studente

Za osposobljavanje studenata koji se zapošljavaju za potrebe Studentskog centra Rijeka, Centar je pripremio i posebnu brošuru naziva „Sigurnost na radu za studente“ koju potpisuje njegov ravnatelj mr. Dinko Jurjević.

Brošura je i javno dostupna ovdje , a njezin je cilj da se na jednostavan način informira studenta o opasnostima s kojima se može susresti prilikom studiranja ili rada. Materija je podrijeljena kroz nekoliko cjelina – Sustav zaštite na radu, Mjere zaštite na radu, Osobna zaštitna sredstva, Opasne radne tvari, Zaštita od požara i Prva pomoć. Mr. Dinko Jurjević, ujedinio je predavač na Veleučilištu u Rijeci, Odjel sigurnosti te je magistar ovog područja.

– Skrećem pažnju studenticama i studentima koji rade da njihova sigurnost nema cijene, da čuvaju svoje zdravlje kako bi se izbjegla opasnost. Tijekom rada i na radu moguće su ozljede iz kojih mogu proizaći trajne i teške posljedice, a one se mogu dogoditi uvijek. No, ako je mlada osoba upoznata s opasnostima – lakše će ju izbjeći, poručio je ravnatelj mr. Jurjević.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!