svjetionik.scri.hr

Svjetski je dan pizze, a pizzeria restorana Kampus dnevno ispeče preko 300 komada ovog jela

Svake godine, 9. veljače obilježava se Svjetski dan pizze, no zapravo koliko nas zna da i pizza ima zapravo svoj dan? Nema osobe koje ne voli ovo jelo, a ni dijela svijeta koji nije čuo za njega.

Ovo jelo vuče svoje korijene još iz antičkog doba, ako se uzme u obzir da se tada radilo o nekakvoj lepinji koja se servirala sa začinskim biljem i češnjakom.

Važna prekretnica u razvoju ovog jela imat će dolazak rajčice u Europu iz južne Amerike, a koju su smatrali otrovnom.

Navodno su stanovnici Napulja odlučili to promijeniti i nekako se umak od rajčice našao na tijestu. Kasnije je došao i sir. Stvoreno je jelo seljaka, a o tom specijalitetu vrlo brzo se širi vijest po Europi te mnogi dolaze u Italiju kako bi ga probali i vidjeli pizza majstore.

Ostalo je povijest. Danas ima više varijacija ovog jela, i kada je loša – zapravo je dobra, a svaka zemlja daje prednost nekom detalju ili sastojku. Ili je to način kako se radi tijesto, kako se reže ili koji se začin stavlja ili ne stavlja.

Studentski centar Rijeka u ponudi ima šest vrsta pizza – sir, miješana, miješana bez gljiva, Vege, kulen i tuna. Dnevno pizzeria restorana Kampus ispeče preko 300 komada pizza.

Vidimo se!

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme