svjetionik.scri.hr

VLADINE MJERE: Studentski centri u Hrvatskoj dobivaju potporu, vrijednost ove mjere 75 milijuna kuna

Premijer Andrej Plenković predstavio je jučer na sjednici Vlade jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

Nisu zaboravljeni ni studenti, a ni studentski centri koji pružaju uslugu smještaja i prehrane, a koji se suočavaju s problemima s obzirom na rast cijena sirovina i energenata.

-S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva ponovo idemo sa snažnom intervencijom, rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Kada je riječ o studentima, povećava se iznos i broj socio-ekonomskih stipendija, raste limit zarade do kojega oni koji rade mogu ostati porezna olakšica roditeljima, dok će cijena menija u menzama ostati ista.

Konkretno, studentima u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju dodijelit će se 12.000 stipendija, umjesto dosadašnjih 10.000. Iznos te stipendije povećava se na 1.506 kuna, umjesto dosadašnjih 1.200. Vrijednost mjere je 45 milijuna kuna.

Studentski centri u Hrvatskoj dobivaju potporu kako bi cijena menija u menzama ostala 6,50 kuna, unatoč poskupljenju.

Vrijednost ove mjere je 75 milijuna kuna, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio da se mijenja Pravilnik o studentskoj prehrani tako da se povećava onaj dio subvencije koja se plaća iz državnog proračuna, dok bi cijena za studente ostala nepromijenjena.

Plenković se osvrnuo i činjenicu da je ova Vlada povećavala neoporezivi limit zarade studenata s 15.000 na 24.000 kuna. A o tomu smo pisali već ovog ljeta.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme