svjetionik.scri.hr

VODITELJICA FOTO GRUPE SC RI BALTAZAR VANJA KORICA: Želimo studentima približiti fotografiju, tu igru pisanja svjetlom

Osim što svakodnevno pruža korisničku administrativnu podršku Odjelu ugostiteljstva, Vanja Korica djelatnica Studentskog centra u Rijeci u svoje slobodne vrijeme bavi se fotografijom te vodi UNIRI Foto grupu Baltazar.

Riječ je o grupi na koju je SC Rijeka iznimno ponosan: postoji već četvrtu godinu, a iza sebe ima niz odrađenih natječaja, izložbi, radionica s mladima.

Cilj Grupe je popularizacija sedme umjetnosti među studentima.

Kako je uopće došlo do osnivanja Grupe unutar Centra i do toga da ju upravo Vi vodite?

Do osnivanja Grupe došlo je slučajno, u jednom razgovoru s ravnateljem Centra mr. Dinkom Jurjevićem kada se ispostavilo da oboje gajimo ljubav prema fotografiji i da nam je ona zapravo hobi. Zaista, istog časa nastala je i ideja da se osnuje grupa i da studentima približimo ovaj medij te razvijamo njihove talente.

No, uz ravnatelja i Vas ima još djelatnika koji vole fotografirati? Kako se to dogodilo?

Da istina, neobična je to situacija da postoji određeni broj ljudi koji vole fotografiju unutar tvrtke. Čak imamo i svoju viber grupu gdje interno dijelimo svoje uratke, zatim je tu Facebook odnosno Instagram stranica.

Nedavno je Grupa završila nagradni foto natječaj, odaziv je bio odličan! Tema je bila – sjećanje. Koji su planovi za dalje?

Na spomenuti nagradni natječaj pristiglo je čak 17 autora, što je za nas izniman uspjeh. Sve to govori da se mladi sve više okreću ovom mediju. Želimo raditi s njima, kroz radionice ih naučiti osnovama fotografije, kako upotrijebiti svijetlo i slično.

Tako već za travanj pripremamo novi ciklus tečaja za početnike na kojem će polaznici moći učiti o osnovama fotografije, o kompoziciji, dotaknut ćemo se obrade snimaka s time da ovog puta imamo u planu odraditi radionicu i na otvorenome tzv. praktični dio.

Cilj nam je da polaznici uz teoriju dobiju i praksu. Što je najvažnije sve to će biti za njih besplatno.

Od kuda, kod Vas, interes za sedmu umjetnost?

Rekla bih oduvijek. Od malih nogu, kada sam znala roditeljima potrošiti cijeli analogni film fotografirajući cvijeće.

Ta ljubav se kasnije iskristalizirala kada sam kupila profesionalni aparat. Tada je krenulo i pravo učenje i istraživanje. Fotografija je idealna ako se želiš malo odmaknuti od stvarnosti te svoje misli usmjeriti na nešto drugo. Volim fotografirati motive, portrete i noćne snimke. Motivi uvijek mene pronađu.

Danas je fotografija puno više prisutnija nego ikada prije, mislim da su za to zaslužne i društvene mreže, pojava mobitela, pa onda dostupnost sve boljih mobitela koji rade izvrsne snimke. No, s time istovremeno je došlo do toga da sve ostaje na tomu, da zabilježeni trenuci ostaju u aparatu, da se malo toga razvija – Vanja Korica.

Da li je riječ o skupom hobiju; za dobru noćnu fotografiju ipak moraš imati i malo bolju opremu, zar ne?

Ako se želiš fotografijom baviti na malo ozbiljniji način; da onda bih mogla reći da je to skup hobi. Ali, vrijedi svake lipe. Danas je fotografija puno više prisutnija nego ikada prije, mislim da su za to zaslužne i društvene mreže, pojava mobitela, pa onda dostupnost sve boljih mobitela koji rade izvrsne snimke. No, s time istovremeno je došlo do toga da sve ostaje na tomu, da zabilježeni trenuci ostaju u aparatu, da se malo toga razvija.

Je li to ujedno i Vaša želja kako voditeljici Grupe – da se što više fotografija razvija?

Želja mi je potaknuti među studentima ljubav prema ovom mediju, da kroz njega istražuju okolinu, da uče i uživaju u ovoj igri “pisanja svjetlom”.

(autor: LJ. HLAČA, fotografije; privatna arhiva).

Fotografija je idealna ako se želiš malo odmaknuti od stvarnosti -Vanja Korica

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme