svjetionik.scri.hr

AFIRMACIJA STAKLARSTVA: Povodom godine stakla na riječkoj Akademiji zanimljiva izložba

U utorak 7. lipnja 2022. u 13 sati u galeriji Akademije primijenjenih umjetnosti postavlja se jedna zanimljiva izložba – izložba posvećena staklarstvu i obradi ovog materijala.

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci priključila se proslavi godine stakla recentnom izložbom radova profesora i studenata, a zapravo se radi o izboru unikatnih umjetničkih predmeta od stakla s raznovrsnim poetikama izražavanja.

U projektu su sudjelovali te izlažu: mentor: red.prof. art Anton Vrlić, viši umj. sur. Robert Mijalić, Ljiljana Barković, te studenti – Doris La Mazza, Matea Katić, Valentina Blažek, Filip Novak, Marta Mrzljak, Ljiljana Fučkor Grahovac, Jelena Mužak, Lucija Savić, Matea Ozmec i Anamarija Šicar.

Od 1959. godine UN određuje godine za priznavanje područja međunarodnih nastojanja i važnosti njihovog doprinosa globalnom društvu. Tako je odlučeno da ova 2022. godina bude proglašena godinom stakla kako bi se proslavila ulogu jednog od najstarijih i najprisutnijih materijala u ljudskoj civilizaciji.

-Tisućljećima je staklo oblikovalo i transformiralo naš svijet – od izuma boce pa sve do suvremenog arhitektonskog stakla. U najnovije informacijsko doba doživjeli smo višestruku moć komunikacijske brzine zahvaljujući staklu, a sve u službi kvalitete života čovjeka. Bitna uloga stakla u 21. stoljeću vidljiva je u mnogobrojnoj proizvodnji, skladištenju i distribuciji diljem svijeta. Stoga možemo zaključiti da izdvajanje odbačenog i recikliranog stakla iz okoliša pobuđuje u nama osjećaj odgovornosti, naglašavaju organizatori izložbe, dodajući:

-Korištenje stakla kroz novu obnovljivu energiju, posebno u kreativne svrhe, učinit će svakodnevicu kvalitetnijom i ugodnijom za život. U vremenu njegove masovne proizvodnje svaka prilika za njegovo korištenje u kreativne namjere donosi niz vrijednih i vrhunskih rezultata. Osnovna sirovina kvarcnog pijeska obogaćena oksidima, uz podršku vatre u staklarskoj peći pretvara se u žitku materiju, koja otvara mogućnost umjetnicima da staklo transformiraju u nove vizualne sadržaje kroz balansiranje oblika, svjetla, boje i prostora, navode organizatori, najavljujući ovaj projekt.

Dakle, utorak 7. lipnja – 13 sati, galerija Akademije i uroni u svijet stakla!

(lj.h.,l.listeš čargonja)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!