svjetionik.scri.hr

EUROZONA: Hrvatska uvodi euro, no što o tome misle naši studenti?

Od 1. siječnja iduće godine euro postaje službena valuta u Hrvatskoj, a prelazak u mehanizam ERM-2, nije samo veliki korak za nas već i ostale članice.

Evo što je potrebno znati:

  1. Od 5. rujna ove godine cijene će se početi iskazivati dualno – odnosno u kunama i u eurima – kako bi prilagodba na euro za građane bila što lakša, a od 15. siječnja 2023. euro službeno zamjenjuje kunu.
  2. Dvostruke cijene morat će biti istaknute na svim prodajnim mjestima, internetskim stranicama, u cjenicima, ponudama, letcima i slično.

3. U bankama će se moći mijenjati novčanice kuna, dok je rok za konvertiranje kovanica čak tri godine od uvođenja eura.

4. U prvih šest mjeseci od dana uvođenja eura zamjena za eure bit će potpuno besplatna. Bez naknade moći će se zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna u jednoj transakciji.

5. Štednja u kunama u bankama automatski će se promjeniti u eure.

7. Počevši od plaće za kolovoz, koja se isplaćuje u rujnu ove godine, poslodavac će biti u obavezi iskazati iznos neto plaće u dvije valute, u kunama i eurima, uz navođenje fiksnog tečaja. Isto vrijedi i za sve naknade – pa tako i za onu studentsku.

8. Iako još to nije potvrđeno, ali najvjerojatnije tečaj konverzije će biti 7,53 kune za jedan euro.

Povodom uvođenja nove valute sproveli smo i jedno malo istraživanje među riječkim studentima, što oni zapravo misle o prelasku na novu valutu.

U našoj anketi, osvrnuli smo se na element zaokruživanja odnosno njih 88,7 – posto smatra da će se cijene zaokruživati, a svi smatraju da će to “zaokruživanje” biti na više.

Na pitanje neka od 1 do 5 izraze u kojoj mjeri će im prilagodba na euro biti teška s time da 1 znači – uopće neće biti teška, a 5 znači da će im biti u potpunosti teško – najviše ih se odlučilo za 4.

Zanimalo nas je i to da li studenti također smatraju kao i naši građani da će se euro odraziti na njihov standard.

Naši ispitanici u 55.6 posto smatraju da će studentski minimalac ostati jednak s prelaskom na euro, 33.3 posto misle da će studentski minimalac porasti, dok manjina njih 11.1 posto navodi kako će studentski pak minimalac pasti.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!