svjetionik.scri.hr

NAJDRAŽE JELO NAŠIH KUHARA: Gulaš od divljači – Vedran Skender

Nastavljamo našu seriju članaka Najdraže jelo naših kuhara, a ovog puta recept svojeg “naj jela” otkriva nam voditelj Mini restorana Studentskog naselja SCRI – Ivan Goran Kovačić – Vedran Skender.

Vedran Skender u Studentskom centru Rijeka radi 13 godina te nam priznaje da voli kuhati i kod kuće, ali samo kada za to ima vremena.

– Kada mi se ukaže prilika volim pripremati recimo gulaš od divljači, veli nam Vedran Skender.

PAC OD CRNOG VINA I POVRĆA

Sve kreće dan prije, dodaje dalje naš sugovornik, kada se radi tzv. pac za meso. Za ovaj tip gulaša, pac se radi od crnog vina i raznog korjenastog povrća kao što su kapula, celer, mrkva u dodatku sa začinima poput češnjaka, ružmarina, peršina, lovorovog lista i malo octa.

– Navedeno povrće se za pac mora narezati. Od začina u njega možemo staviti još papar u zrnu. To se sve mora malo prokuhati, a kada se ohladi u to ide odabrano meso divljači, otkriva nam naš sugovornik.

TEMELJAC DA, ALI NE PREVIŠE

Drugi dan kreće nastavak priče.

U zdjelu se na svinjsku mast stavlja sitno narezana kapula i sol. Nakon što kapula pozlati ide povrće – narezani poriluk, naribana mrkva i tikvica. Vadi se meso iz paca, čisti od masnoća (ako treba) i reže na komadiće.

Za dobar gulaš najbolji dio od mesa je – plećka.

-Kada vidim da je povrće omekšalo, stavljam meso. Ako koristimo više vrsta mesa najprije ide ono koje je najtvrđe. Sastojcima dodajem malo senfa i vegete. U ovoj fazi sve se “dinsta na suho ”, da se malo zapeče, uz stalno miješanje. Nakon toga koristim crno vino i podljevam jelo po potrebi s temeljcem, kojeg sam napravio od kosti. Temeljca treba, ali ne previše jer bi sve postalo vodenasto a to nije dobro, rekao nam je Skender.

TRI SATA PRIPREME

Za pripremu ovog jela treba vremena, najmanje tri sata. No, ako ga se spremi u većim količinama – gulaš se može zamrznuti.

-Od začina prilikom kuhanja može se koristiti još lovor, ružmarin. Ja volim staviti recimo nasjeckani peršin, zatim narezanu jabuku te malo marmelade. Najbolje ide marmelada od brusnica, ali dobra je i od šljiva, rekao nam je voditelj Mini restorana, dodajući da se po njemu ova delicija najbolje slaže s domaćim njokima.

(auto: LJ. Hlača, foto: LJ. Hlača)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!