svjetionik.scri.hr

NAJDRAŽE JELO NAŠIH KUHARA: Pačja prsa u umaku od muštarde s njokima – Igor Horvat

Ovog tjedna svoje najdraže jelo predstavlja nam Igor Horvat, poslovođa ugostiteljskog objekta Bistro Pomorac, koji se nalazi u sklopu Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Igor Horvat radi u SC Rijeka 10 godina, a ovo jelo sastojcima i načinom pripreme spaja primorsku i gorsku Hrvatsku, a što jako voli – otkriva nam naš sugovornik.

Prsa se peku i u tavi i u pećnici

-Za ovo jelo treba uzeti tri komada pačjih prsa koje – kada smo ih zarezali sa strane – treba popržiti na jakoj temperaturi. Nakon toga temperatura se smanjuje – a meso peče oko dvije minute. Nakon toga prsa se vade, stavljaju u posudu te pravac pećnica – na 180 stupnjeva Celzijevih – na “doradu” još nekih pet minuta, veli nam Igor Horvat.

U međuvremenu se treba posvetiti pripremi umaka.

Iz tave gdje smo prije pekli meso makne se višak masnoće te doda oko 0,5 decilitra prošeka. Kada je alkohol ispario stavlja se oko tri decilitra pilećeg temeljca, malo ružmarina i tabasca. Po isparavanju veće količine tekućine, sastojcima dodajemo dvije jušne žlice muštarde.

Uz pačja prsa – kroketi

Pačja prsa se vade iz posude te se stavljaju u ovaj umak kako bi se malo odmorila. Tavu je pri tome poželjno poklopiti, savjet je našeg sugovornika.

Uz ovo jelo odlično idu njoki – kroketi.

A oni se pripremaju od suhog kruha (oko 500 grama), četiri jaja i malo mlijeka.

– Od ove smjese se rade okruglice, koje se trebaju uvaljati u krušne mrvice i peći u dubokom ulju, savjet je Horvata.

Dobar tek!

(foto i tekst: Lj. HLAČA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!