svjetionik.scri.hr

NAJDRAŽE JELO NAŠIH KUHARA: Pašticada na dalmatinski način – Sandro Fabijančić

Nakon ljetne pauze vraćamo se nekim našim stalnim rubrikama – a jedna od njih je Najdraže jelo naših kuhara.

Ovog puta svoj naj recept otkriva nam poslovođa bistroa Mul – Sandro Fabijančić.

Sandro Fabijančić u Studentskom centru Rijeka radi devet godina te voli kuhati i nakon što završi s poslom.

-To mi je pravi gušt, kuhati sa sastojcima i namirnicama koje ja odaberem i sa začinima i količinama koje sam odredim. Sastojke volim kupavati na tržnici i direktno od proizvođača, rekao nam je Sandro Fabijančić.

Ima puno jela koje voli pripremati, otkriva nam dalje, ali kada se radi o nekim posebnim prilikama onda se odlučuje za pripremanje pašticade, tradicionalnog dalmatinska jela.

Za pašticadu najbolji frikando

Pašticada se priprema isključivo o junećeg buta – dijela koji se zove frikando, veli nam Fabijančić.

Priprema uključuje čišćenje mesa od suvišnih masnoća, a nakon čega slijedi njegovo špikovanje prutićima suhe slanine, kiselih krastavaca i svježe mrkve. Meso je potrebno začiniti solju i paprom.

– Nakon  toga, but stavljamo u veću posudu s korjenastim povrćem i nekim začinima odnosno riječ je o celeru, lovoru, češnjaku, paprici. Sve se zalijeva domaćim prošekom i ostavlja tako u marinadi preko noći, uz povremeno okretanje – saznajemo dalje.

Uz meso najbolji prilog domaći njoki

Slijedeći dan – kreće drugi dio spremanja ovog jela.

Meso treba izvaditi iz marinade, posušiti ga i staviti  na vruću masnoću, kako bi dobilo koricu, otkriva dalje naš sugovornik. Nakon toga, meso se vadi na postojeću masnoću te se započinje s obradom mariniranog povrća.

– Povrće se prži uz podlijevanje prošeka s naglaskom da nakon nekog vremena meso moramo vratiti sastojcima, jer ga treba dobro izdinstati. To traje oko dva sata. Za vrijeme dinstanja može se dodati žličica marmelade i jedna narezana jabuka, veli nam Sandro Fabijančić.

Nakon tih dva sata but se vadi iz zdjele, a sastojci to jest povrće se pasiraju kroz gusto sito.

– Na taj način dobivamo umak kojeg treba još malo oplemeniti tako da ga ponovno vraćamo na štednjak, ali uz dodatak suhih šljiva i jedne kockice maslaca, ističe Fabijančić.

Za to vrijeme meso se može narezati na tanke ploške.

Meso se polužuje narezno, uz umak. Kao prilog uz pašticadu najbolje idu domaći njoki, savjet je našeg sugovornika. (Lj. H.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!