svjetionik.scri.hr

PRIZNANJA NAJBOLJIMA: Ovo su nagrađeni studenti Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet u Rijeci je krajem travnja uručio nagrade izabranim studentima – dvije Dekanove nagrade za izvrsnost, nagradu za studentski aktivizam, nagradu najuspješnijem studentu s invaliditetom, te nagradu studentu volonteru godine.

U nastavku doznajte koji su studenti zaslužili upravo te pohvale, te što su imali za reći o svom putu prema uspjehu.

Adrijan Štivić – nagrada za izvrsnost

Ključ dobitka Dekanove nagrade stalna je ustrajnost u osobnoj kvaliteti, no i spremnost institucije koja raspisuje natječaj da spozna pravu definiciju pojma izvrsnosti tj. onu temeljenu na stručno-znanstvenom radu studenta (što je mnogo stroži kriterij, no zasigurno veoma snažan, suvremen i neizostavan).

Adrijan je student treće godine preddiplomskog dvopredmetnog studija povijesti i hrvatskoj jezika i književnosti. Uža područja njegovog stručno-znanstvenog djelovanja su filozofija povijesti te teorija povijesne znanosti. Adrijan nam je objasnio kako je riječ o dvama srodnim područjima koja se bave pitanjem kako se kroz ljudsku prošlost promišljala ideja povijesnog razvoja te metodologija povijesne znanosti. U tome mu pomaže, kako sam kaže, veliko iskustvo na području svjetske (i nacionalne) povijesti te spoznaja o problematici književnoteorijskih fenomena. Također, ovo obrazovanje zaokružuje slušajući izborne predmete iz političke filozofije.

Do dobitka Dekanove nagrade za izvrsnost ističe opsežnost svoje biografije koja obuhvaća dvaput zaredom izbor za demonstratora pri Odsjeku za povijest FFRI, sudjelovanje na 8. i 9. Riječkom interdisciplinarnom kongresu, koautorstvo teksta u znanstvenom „Časopisu za povijest Zapadne Hrvatske“ te izlaganje na VI. Kongresu hrvatskih povjesničara, kao i autorstvo sažetka u zborniku navedenoga kongresa. Uz to, organizirao je mnogo tribina, humanitarnih akcija te medijskih nastupa koji su doprinijeli ugledu Filozofskog fakulteta. Veliki doprinos dao mu je i mandat kao predsjednik Studentskog zbora FFRI u sklopu čega je uspostavio suradnju ovoga krovnog studentskog tijela s uglednim udrugama i institucijama na stručno-znanstvenoj tematici.

Lucija Tomac – nagrada za izvrsnost

Tijekom studija imala sam priliku steći brojna teorijska i praktična znanja iz područja pedagogije. Prilikom studiranja najveći interes u meni pobudio se iz područja seksualne pedagogije, obiteljske pedagogije, didaktike i dokimologije s naglaskom na uporabu informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju.

Lucija je studentica završne godine jednopredmetnog studija pedagogije. Već od druge godine radi kao asistentica na programu Digitalne akademije koji provodi Pučko otvoreno učilište Algebra. Svoja znanja je maksimalizirala obavljajući poslove demonstratorice na kolegijima čije su nositeljice prof.dr.sc. Jasminka Zloković i prof.dr.sc. Anita Zovko.

Također je bila članica radne skupine za izradu studijskog programa Andragogije u sklopu projekta KAFKA. Praktična znanja iz područja pedagogije, posebice rada s mladima i odraslima stekla je kroz sudjelovanje na različitim projektima i volontiranju u nevladinim organizacijama. Često je pisala i objavljivala radove u časopisima (samostalno i u koautorstvu), te imala kongresno izlaganje i intervju na portalu ”Reci.hr”.

Osim pisanja i objave radova, tijekom studiranja postala je članicom Studentskog zbora Filozofskog fakulteta te bila izabrana kao studentska pravobraniteljica za akademsku godinu 2021./2022. U slobodno vrijeme bavi se rekreativnim trčanjem i čitanjem knjiga različitih žanrova i karaktera. Ove akademske godine je, osim Rektorove nagrade za izvrsnost, nagrađena i Dekanovom nagradom za izvrsnost.

Filip Pjerobon – nagrada za studentski aktivizam

Smatram da fakultet nije i da ne smije biti samo zgrada u koju uđeš, odslušaš predavanje i odeš s njega. Studenti su kroz povijest mijenjali svijet i društvo. Volio bih kad bi među studentima bilo više onih koji su zainteresirani za pozitivne promjene u društvu ili barem za organizaciju raznih stručnih skupova ili dodatnih aktivnosti na fakultetima.

Filip je student dvopredmetnog studija povijesti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Što se tiče studentskog aktivizma, bio je član skupštine Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci, te član, a zatim i potpredsjednik i na kraju predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci. U akademskoj godini 2020./2021. vodio je nekoliko uspješnih projekata, od kojih se ističu ”8. riječki interdisciplinarni kongres”, ”Studentski akademski podcast FFRI”, ”Studentski planinarski pohodi”, ”Svjetski dan borbe protiv AIDS-a” , ”Muzej osjećaja”, te uostalom podrška studenticama žrtvama nasilja i pomoć studentima koji su nastradali u potresu iz Sisačko – moslavačke županije… Filip je bio aktivan član Fakultetskog vijeća nekoliko godina, zatim član Etičkog povjerenstva Fakulteta. U slobodno vrijeme se bavi i politikom, te govori kako je to jedan od načina poticanja pozitivnih promjena u društvu, ali temeljem pozitivnih promjena izdvaja aktivizam – kako općenito, tako i studentski.

Karla Pilat – nagrada za najuspješniju studenticu s invaliditetom

Kao sladak dodatak svemu, upoznajem zaista divne ljude s herojskim pričama koje me inspiriraju. I na kraju dana smatram da je upravo to najbitnije u vezi bavljenja psihologijom-biti inspiriran s drugima i tu inspiraciju širiti dalje!

Karla je studentica završne godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Iskustvo na području psihologije koje bi htjela posebno naglasiti i koje joj je najviše ostalo u pamćenju je ovogodišnji rad u Zdravom gradu Poreču – psihološkom savjetovalištu. Kroz taj rad je dobila vrijedno iskustvo i što je najbitnije – potvrdu da ide dobrim putem u razvoj svoje karijere. Trenutno provodi istraživanje za svoj diplomski rad pod nazivom ”Odrednice kvalitete života osoba oboljelih od multiple skleroze” pod mentorstvom profesorice Tkalčić. Istakla je kako joj je ta tema posebno draga i da je zaista ponosna što se može baviti njom. Inače dolazi iz Pazina, a u slobodno vrijeme voli šetnje prirodom, druženje i sviranje klavira, te uostalom, kako ona to kaže – ”bavljenje prijateljicom psihologijom”.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!