svjetionik.scri.hr

VODIČ ZA BRUCOŠE: Što je to iksica, čemu služi i tko će mi je izdati?

Studenti starijih godina već su upoznati s ovom pričom – no iksica kao dokument sigurno je veliki novitet za naše brucoše.

Pa evo par informacija.

Iksica je zapravo studentska iskaznica kojom se dokazuje status studenta odnosno riječ je o dokumentu na kojem piše naziv faksa i sveučilišta, broj iskaznice, ime i prezime, tu je i slika, potpis.

Iksicu dobivaš na fakultetu pri upisu.

Osim za ostvarivanje studentskih popusta, bez iksice se ne može prijaviti ispit, a ni koristiti pravo na subvencioniranu prehranu. S obzirom na prebivalište, postoje tri razine prava na subvencioniranu prehranu.

RAZINA 1: ostvaruju je studenti koji imaju prebivalište u županiji u mjestu studiranja. Oni imaju pravo na jedan meni obrok dnevno.

RAZINA 2: ostvaruju je redoviti studenti kojima je mjesto prebivališta izvan županije studiranja ili im je mjesto slabo povezano s mjestom studiranja. Oni imaju pravo na dva menija u danu. Ovu razinu ostvaruju studenti koji imaju prebivalište u županiji studiranja, ali je mjesto u kojem žive slabo prometno povezano te studenti na međunarodnoj razmijeni.

RAZINA 2,5: Dva i pol meni-obroka dnevno. To ostvaraju redoviti studenti odnosno studentice smještene u studentskim domovima koji ne pružaju uslugu prehrane, vrhunski sportaši koji studiraju izvan mjesta prebivališta i studenti izrazito slabog imovinskog stanja na temelju odluke Ministarstva.

Kako ću znati koju razinu prehrane ostvarujem?

Ovu informaciju zatražite u referadi svojeg fakulteta.

Na iksici se uplaćuju određena sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uplata se obavlja svakih dva tjedna.

Kako ću znati koliko sam potrošio?

Jednostavno – raspoloživi saldo na iksici može se pogledati odnosno pratiti na stranici issp.srce.hr.

Važno: posuđivanje iksice je zabranjeno, a ako se to otkrije osoba može izgubiti studentska prava.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!