svjetionik.scri.hr

ZDRAVI ZALOGAJI: SCRI uvodi hranu pripremljenu sa što manje ili gotovo ništa masnoća

I Studentski centar Rijeka priklanja se novim trendovima u pripremi namirnica te ima u planu uvoditi jela koji su pripremljena s malo ili gotovo ništa masnoća odnosno ulja.

U tu svrhu u tijeku su probe razne hrane, a koja se spravlja u posebnim suvremenim pećnicama za ugostiteljstvo – konvektomatima. Sve pripreme i probe organiziraju se u menzi Pravnog fakulteta – u Bistrou Pravri. Naime, Pravri je odabran kao referentni “centar” za spravljanje ovakvih zalogaja.

-Priprema hrane u konvektomatima smatra se zdravom i manje kaloričnom, te je i kvaliteta zadovoljavajuća. Cilj nam je koliko je to moguće staviti u svoju ponudu hranu koja se ne priprema u dubokom ulju odnosno fritezama. Svi naši korisnici na vrijeme će biti obaviješteni da li su se namirnice pripremile na taj način, rekao nam je ravnatelj SCRI mr. sig. Dinko Jurjević.

Konvektomat – suvremena pećnica

Konvektomati ili parno-konvekcijske pećnice spadaju među novije kuhinjske uređaje, a osobito im raste popularnost u hotelskim kuhinjama, kao i u većim restoranima. Svi veći restorani Centra imaju ovakve pećnice a koje rade na tri načina; konvekcijski, parni i kombinirani.

konvektomat u Pravri

U konvekcijskom načinu rada, unutar pećnice cirkulira vrući zrak, te je taj način idealan za pripremu slastica od tijesta i kruha, dok u parnom načinu rada može se kuhati riba, riža, povrće.

Ipak, glavni način rada je parno-konvekcijskih: čime se postiže određeni stupanj vlažnosti unutar pećnice.

– Budući da se konzumacija pržene hrane povezuje s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i pretilosti odlučili smo pojedinu hranu koja se do sada pripremala prženjem u fritezama pripremati na drukčiji način, tj. bez dodatnog ulja ili uz dodatak minimalnih količina ulja. Na taj način želimo dati svoj doprinos i potaknuti naše korisnike da konzumiraju hranu koja je sa zdravstvenog gledišta prihvatljivija, izjavila je i rukovoditeljica Odjela za internu reviziju i kontrolu i HACCP pri SCRI koja koordinira ove probe, Anita Mavrinac Klarić. (Lj. Hlača)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!