Nastavljamo s našom serijom članka Najdraže jelo naših kuhara, a ovog puta svoj naj recept otkriva nam naša Franciska Štokić, koja radi u restoranu Index.
Ona je odlučila s nama podijeliti recept jednog tradicionalnog jela – a radi se o bučnici. Bučnica jamči fino tijesto i sočno punjenje od spomenutog povrća, čija je upravo sada sezona.
Kako nam veli Franciska – tradicionalna bučnica priprema se o starinske sorte tikve, koja se sadi na seoskim domaćinstvima, a bere nešto prije nego što u potpunosti poprimi narančastu boju.
Za tijesto je potrebno; 400 grama glatkog brašna, žličica soli, jedno jaje, 50 grama maslaca te malo mlake vode.
Za nadjev je potrebno: 500 grama tikve, 400 grama svježeg sira, tri jaja, malo soli i maslaca, punomasno kiselo vrhnje.
Najprije od navedenih sastojka treba napraviti tijesto. Kada se ono napravi – poželjno ga je ostaviti najmanje pola sata da malo odmori. Nakon toga ono se razvlači na pamučnoj tkanini (stolnjak) po kojoj je posuto brašno.
Za nadjev treba – oguliti tikvu, izvaditi koštice te naribati povrće. Posoliti i ostaviti 15 minuta, dok tikva ne pusti vodu. Nakon što smo otklonili vodu, tikvu treba pomiješati sa svježim sirom i jajima.
Naša Franciska savjetuje da se nadjev nanosi na tijesto cijelom njegovom dužinom uz rub, širine oko deset centimetara, a debljine oko jedan centimetar. Ostatak tijesta treba poškropiti otopljenim maslacem. Rolanje je najbolje odraditi pomoću pamučne tkanine odnosno stolnjaka.
Rolano tijesto zatim se reže na jastučiće, no prije slaganja u pleh – rubove treba dobro utisnuti, kako nadjev ne bi iscurio.
Prije pečenja, bučnicu treba premazati kiselim vrhnjem. Sve se peče 40 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Dobar tek! (lj.h.)