svjetionik.scri.hr

RIJEKA MURALA: Galebovi na objektu 2 u SN Ivan Goran Kovačić

I Studentski centar Rijeka dao je svoj doprinos da se projekt Rijeka murala, a iz kojeg stoji Udruga Akumulator, raste i razvija i u ovo pandemijsko vrijeme.

Galebovi u letu

Tako je na pročelju objekta 2 u SN Ivan Goran Kovačić izrađen mural koji ilustrira galebove u letu.

-Radi se o radu Jane Danilović, muralistice iz Beograda i producentice lokalnog street art festivala, a koja je i doktorirala na temu umjetničkih intervencija u javnom prostoru, otkriva nam Bernard Koludrović iz Udruge Akumulator.

-Jana je posegnula za stereotipnim primorskim motivom galebova u letu, paletom boja i dijelom estetike koja se pojavljuje na reklamama prepoznatljivih hrvatskih, tada jugoslavenskih, kompanija iz Primorja i Dalmacije iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Dvostruka poveznica – motivi i boje – podsjetnik je na slobodu koja se veže za ljetovanje, za “odlazak na more”, na omladinski duh i druženja, otkriva nam naš sugovornik.

S takvom poetikom koja se krije u estetici gotovo jedini prihvatljivi partner bio je riječki Studentski centar, odnosno Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić.

Kako se objekt 2 nalazi neposredno uz ulaz prema menzi naselja i ulazi u vidno polje svih studentica i studenata koji gravitiraju tom domu i menzi – motivi ovog murala sigurno će ih podsjetiti – da će uvijek neko ljeto doći i da sve što ih čeka tijekom semestra nije nepremostiva prepreka.

-Istovremeno, Jana se prisjeća i osobne povijesti i emocija koje je doživljavala dolazeći na Jadran na ljetovanje, a te emocije su nama svima, pa čak i nama s mora, posebno drage i svi pamtimo omladinska druženja, kampove i ljetne ljubavi. Posebno dojmljiva anegdota prilikom oslikavanja ovog murala bio je jedan – treći, galeb koji se uporno vraćao na krovište objekta i svojim budnim okom i prodornim glasanjem očekivao konačno oživljavanje dvojice kamarada s fasade. Ako zbog ničega drugoga, ta je anegdota potvrdila izbor motiva, veli Koludrović.

Udruga s muralima započela 2020

Udruga Akumulator s muralima je započela još 2020. godine, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture. U vrijeme trajanja titule producirano je 10 radova, a koji su bitno oplemenili zonu Školjića. Ovu godinu obilježio je još mural odnosno monumentalni rad Vladimira Tomića Moska na sjevernom pročelju Exportdrva, a u nastavku očekuje se realizacija još jednog projekta.

Pročelje KBC -a

-Rad će predstaviti Mislav Lešić, Slavonac, ali bivši riječki student koji se nakon nekoliko godina vraća u Rijeku, u grad u kojem se umjetnički oblikovao, a da bi napokon ostavio i svoj umjetnički pečat u javnom prostoru. Nadamo se kako će se produkcija rada, koji je inicijalno zamišljen na bočnoj fasadi upravne zgrada KBC-a Rijeka, uistinu i dogoditi te kako nas kasnojesenje kiše neće poremetiti u planovima. Mislav će predstaviti ljudski i emotivni “svjetionik”, a koji nam svima treba u ovim izazovnim vremenima te koji će biti trajna “svjetlost” na jednom od najprometnijih riječkih koridora, zaključio je naš sugovornik. (lj.h., FOTO: Bernard Koludrović, Lucija Polonijo)


Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme