svjetionik.scri.hr

AKADEMSKA ČETVRT: Biti brucoš nije lako, ovo su izazovi koji ih čekaju


Stariji studenti već su se počeli useljavati u domove, a brucoše to tek čeka.

Biti brucoš nije lako, puno je tu izazova – boravak u domu, dijeljenje sobe s nepoznatom osobom, privikavanje na fakultetski oblik organizacije rada (predavanja su raspoređena ponekad i kroz cijeli dan), nekima će biti izazov raspolaganje s budžetom, ali i kontrola sredstava na x-ici.
Kada je riječ o x-ici nešto smo već pisali o tom dokumentu koji postaje Vaša druga osobna karta dok studirate, a o tomu više vidi ovdje.

No, kako bi privikavanje na nove okolnosti bilo što lagodnije ovo su neki naši savjeti:

Kao prvo, organizacija je pola posla – ali stvarno: zapisivanje ono što se treba napraviti za taj dan i dan slijedeći te pravilno određivanje prioriteta – sviđalo se to nekome ili ne – recept je da se za početak uhvati neki novi ritam kojeg diktira fakultet.

Dijelite sobu s nepoznatom osobom? To može izazvati nelagodu i dodatni stres – no za oboje bi bilo najbolje da se odmah na početku dogovorite s cimerom odnosno definirajte si neka sitna interna pravila te si preraspodijelite dužnosti. Tko je zadužen za smeće, tko za suđe, hoćete li dijeliti neke predmete, kada ćete učiti, odmarati…Pravila možete zapisati i istaknuti tako da ona budu svima u svakom trenutku vidljiva….


Velika novost bit će raspolaganje s budžetom.

E da – od sada – kada ćete sigurno započeti s kupnjom nekih potrepština o kojima prije niste ni razmišljali – vidjet ćete kako se tope sredstva. Ako to niste nikad radili – započnite sa zapisivanjem troškova, koristite popuste i pogodnosti gdje god možete (nešto o tome ima i na našim službenim stranicama pa vidi ovdje), a omiljene proizvode kupujte na akciji.

I da – nije loše nakon što se uhodate i uhvatite svoj ritam studiranja – preko Student servisa pronaći i neki poslić.

Prati našu ponudu poslova – ovdje. Ako nikad nisi radio preko našeg Servisa pročitaj i ovo. Može biti od koristi.


Sretno!
😊

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme