svjetionik.scri.hr

ŽELJKO ERLIĆ: Posao voditelja u restoranu Index je jako odgovoran, izazovan i dinamičan

Željko Erlić voditelj je restorana Index – našeg najstarijeg ugostiteljskog objekta, a ujedno i najstarijeg studentskog objekta, koji je na usluzi studentima i vanjskim gostima već 62. godine.

Trenutno je restoran zatvoren zbog radova održavanja, stoga je to bila prava prilika da ugostimo voditelja restorana te ga predstavimo kao i ulogu koju ima voditelj objekta koji u špici priprema čak 2.500 obroka.

Što za vas znači biti voditelj najstarijeg restorana i što sve obuhvaća ova funkcija?

Kao što ste rekli restoran Index je najstariji objekt u sastavu Studentskog centra Rijeka što ga samim time čini jednim od najstarijih restorana u Hrvatskoj i kultnim mjestom u Rijeci. Restoran Index je otvoren 1960 godine.

Restoran ima 500 sjedećih mjesta te dvije samoposlužne linije na kojima se može dobiti 3 menua, pet jela po narudžbi, jela s roštilja, marende, kavanu u kojoj možete dobiti tople napitke, sendviče i kolače te pizzeriju s odličnim pizzama.

Budući da se radi o restoranu s bogatom poviješću i raznovrsnom ponudom biti voditelj Indexa za mene predstavlja prije svega veliku čast. Radi se o jako odgovornom, izazovnom i dinamičnom poslu. Pod time mislim da voditelj mora voditi računa o cijelom restoranu počevši od planiranja jela u dogovoru s voditeljem kuhinje, planiranjem kadrova, izrade rasporeda, isplanirati inventure, zatim je tu primjena HACCP sustava, te voditi brigu o čistoći prostora. Trenutno u restoranu radi 45 djelatnika.

Otkuda interes za ugostiteljstvo?

Oduvijek sam volio raditi s ljudima te se tako rodila i ljubav prema ovome poslu. Kada sam se zaposlio u Studentskom centru Rijeka počeo sam raditi upravo ovdje, u restoranu Index ali kao konobar. Nakon godina rada upisao sam Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te stečeno znanje odlučio primijeniti u ovome poduzeću.

Što bi po vama bila najvažnija osobina za nekoga tko želi baviti ovom djelatnošću?

Teško mi je izdvojiti jednu osobinu jer ih ima više. Jedna od najvažnijih bi bila pozitivan stav prema poslu odnosno kolegama i gostima. Zatim, iskrenost i poštenje. Ako je napravljen neki propust poželjno je da se što prije ispravi greška.

Što smatrate najvažnijom osobinom to jest vještinom kod obavljanja ovog posla?

Dobra organiziranost u poslu je pola posla. Puno toga se planira unaprijed od jelovnika, jela po narudžbi do rasporeda i ostalih dnevnih obaveza koje je potrebno obaviti da bi restoran normalno funkcionirao.

Što bi po vama bilo najstresnije kod obavljanja ovog posla?

Najstresnije kod ovog posla bi bile neke nepredvidive situacije na koje ne možemo utjecati primjerice neisporuka namirnica od strane dobavljača, veći broj bolovanja, ne dobivanje povratnih informacija na vrijeme, inflacija te divljanje cijena namirnica na tržištu.

Po čemu se Index razlikuje od ostalih objekata Studentskog centra Rijeka?

Restoran Index se razlikuje od drugih objekata time što se nalazi u centru grada. Dobra povezanost s gradskim autobusima. Široka ponuda jela i slastica pića te prihvatljive cijene, veliki broj sjedećih mjesta i ljubazno osoblje koje brine da boravak gostiju bude što ugodniji.

Index – danas i nekad…

Puno se toga promijenilo u odnosu na prošlost. Od ponude jela i pića do načina pripremanja i posluživanja. Nekad se sve radilo ručno gulio se krumpir za pomfrit. Nekada smo imali svoje njoke.

Pripremali bi svoje ćevapčiće, pljeskavice, miješano meso. Imali smo svoju sladoledarnu odnosno sami smo prizvodili svoj sladoled. Imali smo svoju slastičarnu te smo radili svoje kolače, torte voćne salate po kojima smo bili poznati. Kada sam ja počeo raditi u Indexu se posluživalo u kavani, pizzeriji, snacku, a plaćalo se s bonovima. S vremenom se sve promijenilo. X-ice smo uveli 2006. godine te se promjenio i način rada tj. uvedena je samoposluga u cijelom restoranu.

Restoran u brojkama – koliko ovdje radi ljudi, koliko u špici pripremi obroka, toplih napitaka…

U restoranu Index radi oko 50 ljudi koji svojim radom brinu o restoranu. U špici se pripremi i proda oko 2.000 do 2.500 obroka što u restoranu što za druge objekte u koje se šalju marende i sendviči.

Koji su Vaši planovi vezano za Index?

Nova Uprava ima nove ideje i planove za SC Rijeka, a to se odnosi i na restoran Index.

Kao što znate poznati smo po kvalitetnoj i raznovrsnoj ponudi jela i slastica. Planovi za budućnost Indexa odnose se i na održavanje kvalitete jela i usluga koje nudimo te nastaviti ulagati u ljudske resurse, opremu, budući da se radi o starijem objektu, te se prilagođavati potražnji i potrebama naših gostiju.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme