svjetionik.scri.hr

AKADEMSKA ČETVRT: Vrijeme je završnih ispita – ovo su naši savjeti kako da ih bolje spremiš

Akademska godina je pri kraju, te je vrijeme završnih ispita. Spremanje ispita se smatra kao ‘moranje’, pa s razlogom slijede dani stresa, a neki se studenti suočavaju s manjkom koncentracije.

No, ne mora uvijek biti tako. Ovo je naših sedam savjeta kako poboljšati koncentraciju.

Manjak koncentracije je prirodna pojava koja se može dogoditi iz nekih možda nama neprimjetnih razloga kao što je primjerice manjak sna ili čak dehidracija. Zbog manjka koncentracije, i najjednostavnije stvari postaju složene, ali to nije razlog za odustajanje. Bez brige, postoji nekoliko trikova kako je ojačati!

1. Trening mozga

Igranje različitih mozgalica, odnosno igri namijenjenih treniranju mozga, dokazano poboljšava koncentraciju. Jedna studija iz 2015. godine u koju je bilo uključeno skoro 5.000 osoba dokazalo je da igranje takvih igrica “samo” petnaest minuta dnevno kroz tjedan može imati veliki utjecaj na koncentraciju. Osim toga, takve igrice mogu imati utjecaj na radno i kratkoročno pamćenje, te uostalom i na vještine poput rješavanja problema.

2. Bolji san

Manjak sna može lako utjecati na koncentraciju, stoga je preporučivo pridržavati se određenog rasporeda spavanja. Ukoliko smo previše pospani tijekom radnog dana naši refleksi mogu postati usporeni, a naša sposobnost za obavljanje najosnovnijih dnevnih zadataka je oslabljenja.

Preporučeno vrijeme spavanja za prosječnu odraslu osobu je između 7 i 8 sati. Također, postoji nekoliko načina kako poboljšati san. To možete napraviti tako da primjerice ne koristite elektroničke uređaje sat vremena prije spavanja, pobrinete se da je soba ugodne temperature, da vježbate redovito, da idete spavati u određeno vrijeme te se budite u isto tako. Osim toga, opuštanje prije spavanja također može biti od koristi – topla kupka i zanimljivo štivo za čitanje također su neke od mogućnosti.

3. Meditacija

Meditacija je isprobana formula za poboljšanje koncentracije koja ne zahtijeva puno truda. Sve što vam je potrebno je mjesto gdje se možete opustiti. To može biti mirna soba ili, ako ste na otvorenom, mjesto gdje su prisutni samo prirodni ambijentalni zvukovi.

4. Vježbanje/tjelovježba

Povećana koncentracija je samo jedna od mogućih dobrobiti tjelovježbe. No, ako vam je raspored krcat i nemate mogućnosti odvojiti vremena za vježbanje, postoje načini kako i to rješiti – recimo odabrati hodanje od točke A do točke B umjesto vožnju.

5. Boravak u prirodi

Ako želite na što prirodniji način podići razinu koncentracije, onda preporučujemo izlazak u prirodu barem petnaest-dvadeset minuta dnevno. Znanstvena istraživanja u zadnje vrijeme sve više potvrđuju pozitivan učinak prirodnog okruženja, a i biljke u radnom prostoru dokazano pomažu povećanju koncentracije i produktivnosti.

6. Uzmi nekoliko pauza tijekom učenja

Duge periode učenja treba regulirati pauzama. Dakle, više pauza, u redovitim intervalima i povremeno dozvoliti mozgu da se ‘resetira’.

7. Čajevi za koncentraciju

Postoji nekoliko čajeva koji su se dokazali dobrim izborom za poboljšanje koncentracije. Neki s poznatijim djelovanjem su matcha, gingko biloba, ginseng, zeleni čaj, yerba mate, pepermint, đumbir…

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme