svjetionik.scri.hr

ALIJANSA: Na riječkom Sveučilištu održan YUFE Townhall

YUFE Townhall najveći je godišnji događaj Europske sveučilišne alijanse YUFE (engl. Young Universities for the Future of Europe), a ove godine održan je na Sveučilištu u Rijeci. Preko 100 sudionika s partnerskih YUFE sveučilišta, organizacija aktivnih u visokom obrazovanju, različitih europskih i nacionalnih javnih institucija te Sveučilišta u Rijeci sudjelovalo je u trodnevnom programu od 15. do17. veljače 2023.

Opća tema ovogodišnjeg YUFE Townhall događaja bilo je pitanje utjecaja, to jest, prikaz stvarnih i opipljivih načina na koje YUFE i druge Europske sveučilišne alijanse mijenjaju svakodnevnicu visokog obrazovanja i znanosti. Poseban fokus stavljen je i na budući razvoj ovih inicijativa, odnosno na pregled očekivanja, potencijala i dugoročnih planova vezanih za Inicijativu Europskih Sveučilišta.

U sklopu ovoga programa održana su četiri stručna panela sa sljedećim temama:

  1. Nova faze Inicijative Europskih Sveučilišta (koja je za YUFE započela krajem 2022.), s govornicima iz Europske komisije, YUFE alijanse, Europske udruge sveučilišta, veleposlanstva Republike Francuske te bivšom Ministricom znanosti i obrazovanja RH,  
  2. Europska Strategije za Sveučilišta, s govornicima iz Europske mreže mladih istraživačkih sveučilišta, četiri Europske sveučilišne alijanse (YUFE, EUTOPIA, CIRCLE-U, Arqus) te Vijeća za doktorsko obrazovanje Europske udruge sveučilišta
  3. Očekivanja različitih dionika od budućih Europskih Sveučilišta, s govornicima iz YUFE alijanse, Europske studentske unije, King’s College London te veleposlanstva 
  4.  Aktivnosti Europskih sveučilišnih alijansi u lokalnoj zajednici, s govornicima iz četiri Europske sveučilišne alijanse (YUFE, SEA-EU, AURORA, EU-CONEXUS)

Program je također uključivao i pozvano predavanje dr. Dirka van Dammea na temu svjetskih trendova u razvoju i reformama visokog obrazovanja, otvaranje novog YUFE projekta (YUFE4Postdocs) te niz internih radnih sastanaka i sjednica različitih tijela YUFE alijanse.

Ovaj događaj poslužit će tako kao temelj za daljnje povezivanje različitih Europskih sveučilišnih alijansi, detaljniji razvoj modela uključivanja studenata i drugih dionika u sve aktivnosti YUFE alijanse, jačanje uloge YUFE alijanse u važnim razvojnim inicijativama kao što su stvaranje Europske Diplome i novog modela pravne osobe za Europske sveučilište alijanse te naposljetku i odgovaranje na društvena očekivanja od procesa stvaranja istinskih Europskih Sveučilišta.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme