svjetionik.scri.hr

DAN KAZALIŠTA: Predavanje o teatrima koji su nekad postojali u Ulici Dolac

Sveučilišna knjižnica Rijeka poziva zainteresirane na predavanje ”Jedanaest kazališta riječke četvrti Dolac”, koje će povodom Dana kazališta biti održano u srijedu, 27. ožujka 2024. s početkom u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici (Dvorana Izložbe ”Glagoljica”, Dolac 1).

Predavanje će održatiprof. dr. sc. Nana Palinić, a bit će popraćeno videom Teatro Ricotti – Fenice, koji rekonstruira povijest najvećeg i najraskošnijeg od njih – kazališta Fenice u riječkoj četvrti Dolac, izgrađenog u 20. stoljeću (1911.-1914.). 

-Rijeka je uvijek bila poseban grad s iznenađujuće mnogo raznovrsne arhitekture koja je pratila njen razvitak iz malog primorskog gradića u veliki lučki i industrijski grad. Posebno se to odnosi na kazališta i prostore scene, kojih je tijekom povijesti bilo vrlo mnogo, čak 68, od čega 39 većih i manjih kazališta i 29 ljetnih scena. U tom razvitku posebno se ističe gradska četvrt Dolac, u kojoj je na malom prostoru bilo izgrađeno i uređeno čak 11 kazališta i scenskih prostora – 7 stalnih i 4 ljetna, najavljuju u Sveučilišnoj knjižnici.

Najveće i najraskošnije, Teatro Fenice, izgrađeno je u 20. stoljeću (1911.-1914.) u secesijskom stilu i jedino je koje još uvijek, premda već dulji niz godina neaktivno, postoji. Sve ovo govori kako je Dolac nekad bio prava kazališna četvrt te ne čudi namjera da se i Općinsko kazalište krajem 19. stoljeća trebalo izgraditi na Dolcu.   

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme