svjetionik.scri.hr

DIES ACADEMICUS: Obilježen 50. rođendan riječkog Sveučilišta, na proslavi zasvirali i Let 3

Jučer je obilježen 50. rođendan riječkog Sveučilišta.

Tom je prigodom u prostorima Exportdrva na riječkoj Delti povodom Dana Sveučilišta održan svečani program koji su uveličali brojni visoki uzvanici i gosti.

Okupljenima su se obratili Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika RH za odgoj i obrazovanje, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora te prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Sveučilište u Rijeci u ova pola stoljeća obilježili su težnja prema izvrsnosti u svakom polju djelovanja te usmjeravanje, odgoj i poticanje brojnih generacija da postanu nositelji društvenog i gospodarskog razvoja grada Rijeke, Kvarnera i čitave Republike Hrvatske. Ujedno je jubilej sjajna prigoda za prisjećanje i odavanje priznanja svim članovima zajednice Sveučilištu u Rijeci, ali i ljudima izvan njega koji su dali svoj doprinos Sveučilištu.

Riječko Sveučilište – mlado sveučilište

„Sveučilište u Rijeci, iako ove godine slavi 50. obljetnicu, prema europskim je klasifikacijama mlado sveučilište, a mladima se i osjećamo. Znatiželjni smo, otvoreni, spremni smo riskirati, ali smo i posvećeni svojoj misiji, a to je autentična kvaliteta obrazovanja i istraživanja. Sveučilište u Rijeci uvijek na neki način pokušava objedinjavati avangardno i tradicionalno, baštinu i budućnost, a vjerujem da će to biti prepoznato i tijekom proslave ove važne obljetnice. Riječ „otvorenost“ obilježava Sveučilište u Rijeci, a obilježava ga i naša stara krilatica „sempre magis“, preuzeta iz tradicije Isusovaca, duge čak 390 godina“, istakla je na svečanosti prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Svečanost podjele doktorata

U okviru programa upriličena je svečana dodjela počasnih doktorata, najvišeg akademskog priznanja koje Sveučilište u Rijeci dodjeljuje za poseban doprinos od trajnog značenja za obrazovanje i zajednicu.

Počasni doktorat, gradus Doctoris Honoris Causa, dodijeljeni su Martinu Paulu, rektoru Sveučilišta u Maastrichtu i prvom predsjedniku YUFE Mreže, za sveukupni doprinos i promicanje Sveučilišta, a posebno za veliku potporu i zalaganje za promjenu statusa Sveučilišta u punopravnog člana YUFE konzorcija te Danici Kragić Jensfelt, Riječanki i alumni Tehničkog fakulteta u Rijeci, a danas profesorici u Školi računalnih znanosti i komunikacija na Kraljevskom institutu za tehnologiju, KTH u Švedskoj.

Svečanosti jubileja bio je nazočan potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture – Oleg Butković.

-Znanost, i inovacije od ključne su važnosti za razvoj društva, a Rijeka je oduvijek bila otvoren grad, koji se kroz povijest pozicionirao kao jedno od glavnim pomorskih središta ovog dijela Jadrana. Danas je pred nama grad koji će pratiti i snažan gospodarski razvoj, grad koji prati veliki investicijski ciklus, kazao je Butković te predstavio brojne infrastrukturne projekte koje Vlada financira na ovim prostorima, a koji će doprinijeti razvoju Rijeke.

Važnost Sveučilišta za pozicioniranje Rijeke i Kvarnera u regionalnom smislu posebno je istaknuo župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina.

-Imao sam kroz svoje mandate čast surađivati s rektorom pokojnim akademikom Rukavinom pa s rektorom Lučinom i sada s rektoricom Prijić-Samaržijom. Često znam isticati kako nema regije bez sveučilišta, koje toj regiji stvara nove kadrove, struku i znanje prenosi u gospodarstvo. Vaše je Sveučilište otvoreno, međunarodno. Želim da se suradnja PGŽ-a i Sveučilišta nastavi na dobrobit naših građana!, poručio je župan.

Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović naglasio je da Sveučilište, predvođeno rektoricom Prijić-Samaržijom ima izuzetnu podršku Grada.

-Naše se razvojne strategije poklapaju. Rijeka je trenutno najveće hrvatsko gradilište i provodi se velik broj projekata i na tome zahvaljujem ministru Butkoviću. Bolji život za naše sugrađane možemo samo postići temeljenjem na znanju, inovacijama, obrazovanju, entuzijazmu i svemu onom što Sveučilište promovira i stvara. Zahvala na tome ide svim zaposlenicima Sveučilišta i svim studentima. Vi dajete dinamiku novome ritnu razvoja Rijeke!, rekao je gradonačelnik.

Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za odgoj i obrazovanje istakla je da brojnim uspješnim i aktivnim projektima, Sveučilište u Rijeci dokazuje da je moderno te da svoju akademsku zajednicu smatra vrelom znanja i inventivnosti.

-Fakulteti, kampusi i studentski domovi najdinamičniji su dijelovi naše zajednice oko kojih se stvara vizija razvoja, mjesta koja uvijek moraju otvarati pitanja, ali i naći odgovor, naposljetku je zaključila Jadranka Žarković.

Jubilej uz Let 3

Kraj svečanog programa obilježili su i posebni gosti iznenađenja. Točnije, na pozornicu je stupio riječki bend Let 3 i oduševio okupljene izvedbom pjesme Mama ŠČ, svoje najnovije uspješnice s kojom su postigli sjajan rezultat na ovogodišnjem Eurosongu.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme