svjetionik.scri.hr

DRAMA NA KAMPUSU: Predstavljena kazališna sezona, studentima podijeljene karte za predstave

Riječko kazalište Ivana pl. Zajca posjetilo je Kampus i u Akvariju predstavilo svoju kazalištu sezonu simboličnog naziva Sada ili nikada. Ovo je drugi puta da s početkom akademske godine ova ustanova kroz fragmente svojih predstava predstavlja svoj program mladima.

Voditeljica programa razvoja publike Katarina Mažuran Jurešić otkrila nam je kako je ideja jedne ovakve inicijative kazalište približiti studentima; kazalište nije samo mjesto za neku otmjenu i elitnu publiku, riječ je o ustanovi koja uvijek nudi nešto atraktivno, novo i angažirano, a u ovom digitalnom dobu i nešto stvarno.

Mlada strana kazališta

Približavanje mladoj publici zapravo je jedan od prioriteta HNK-a, a kazalište je otkrilo i svoju mladenačku stranu: studentsku pretplatu, dramske, operne, plesne predstave i koncerte, ali druge programe namijenjene mlađoj publici u Kazalištu.

Cijelo druženje u Akvariju osmišljeno je kroz formu jedne interaktivne igre, koju je vodio glumac talijanske drame Giuseppe Nicodemo. Na kraju je organiziran i mali nagradni kviz, u okviru kojeg su se dijelile karte za predstave, a pitanja su bila “ful” lagana – koji je puni naziv kazališta, koja ponašanja nisu poželjna tijekom predstave i drugo.

Na kraju ove zajedničke predstave glumci su kroz neformalni razgovor otkrili publici i neka svoja zanimljiva iskustva i razmišljanja: primjerice kako znaju da je predstava uspjela, što im je najvažnije, da li ih boli kada vide da se publika diže i odlazi usred predstave i slično.

Zajedno u igri

-Predstava je uspjela onda kada glumci osjete da su zajedno s publikom u toj igri, kada se predstava zajednički gradi, rekla je glumica Aleksandra Stojaković Olenjuk.

Leonora Surian Popov rekla je da je ipak važno da publika ostane do kraja predstave. Barem da se to učini radi glumaca koji uistinu vjeruju u to što rade i daju cijelog sebe u cijelu izdvedbu, rekla je Leonora Surian Popov.

Na gostovanju je bio i nazočan prorektor za znanost i umjetnost prof.dr.sc. Gordan Jelenić, koji je otkrio neka svoja prva iskustva odlaska u kazalište te pozvao studente na odlazak u kazalište.

Gostovali su: glumice i glumac Hrvatske drame Aleksandra Stojaković OlenjukAna Marija Brđanović i Edi Ćelić, solist Opere Marko Fortunato te glumica i glumci Talijanske drame Leonora Surian PopovGiuseppe Nicodemo i Mirko Soldano.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme