svjetionik.scri.hr

EKOLOŠKI PRISTUP: Studentski centar – Centar bez plastike

Više od 200 tisuća tona plastike dospije u Sredozemno more svake godine, objavio je Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN), uz oštro upozorenje da će se ta količina do 2040. godine udvostručiti ako se ne poduzmu značajne mjere.

Novo izvješće IUCN-a, „Mediteran: Mare plasticum“, temeljeno na terenskim studijama i korištenju metodologije otiska plastičnog materijala u moru, procjenjuje da 33 sredozemne zemlje svake godine u more bace 229.000 tona plastike, što je veća količina od 500 brodskih kontejnera.

Čak 94 posto plastike završi u moru kao posljedica lošeg upravljanja otpadom, te se taloži na dnu mora u obliku mikroplastike, odnosno čestica manjih od pet milimetara.

IUCN procjenjuje da se tako u Sredozemnom moru nakupilo možda i 3,5 milijuna tona plastike.

Najviše plastike u apsolutnim iznosima u more baca Egipat, oko 74 tisuće tona godišnje, zatim Italija 34 tisuće tona i Turska 24 tisuće tona godišnje, uglavnom zbog lošeg upravljanja otpadom i brojnog stanovništva koje živi u priobalju.

Hrvatski doprinos je pola kilograma po stanovniku.

Studentski centar u Rijeci prepoznao je ovaj problem stoga je odlučio raznim mjerama u poslovanju smanjiti udio plastičnog otpada i tako doprinijeti zaštiti okoliša pa i našeg mora. U tu svrhu osnovana je organizacija unutar Centar – Čisto %.

Mjere su integrirane u sve segmente poslovanja Centra – od javne nabave, prehrane, opremanja uredskog prostora pa do organizacije slobodnog vremena studenata, gdje se organiziranjem eko akcija, kroz akademsku godinu želi ukazati na ovaj problem i podignuti svijest studenata i djelatnika.

Konkretno, Centar je izbacio iz upotrebe plastične čaše i žličice, a papirnate vrećice zamijenile su plastične. Među prvima je započeo s postavom rashladnih fontana po Kampusu, kako bi se smanjila upotreba vode u plastičnim bocama ali i promovirala upotreba vode iz slavine, koja je kada je u pitanju Rijeka uistinu jako dobre kvalitete. Kod dostave hrane odnosno cateringa pazi se da se ona pakira u održivoj ambalaži.

Velika se pažnja posvećuje odvajanju otpada stoga su svi objekti opskrbljeni kantama za odvajanje otpada.

Procjene su da ako bi se upravljanje otpadom poboljšalo prema najboljim praksama za samo prvih sto gradova na popisu stvaranja plastičnog smeća, svake godine bi se u Sredozemno more bacilo 50 tisuća tona plastike manje. Stoga svaka promjena ponašanja kada je u pitanju ovaj materijal je dobrodošla!

Više o tome na poveznicama:

https://www.scri.uniri.hr/okolis/razvrstavanje-otpada

https://www.scri.uniri.hr/okolis

https://www.scri.uniri.hr/okolis/cisto

https://www.scri.uniri.hr/okolis/plastic-free

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!