svjetionik.scri.hr

KAMPUS: Otvorena izložba plakata povodom 50. obljetnice Sveučilišta, predstavljen i Studentski centar Rijeka

Povodom 50. rođendana Sveučilišta u Rijeci otvorena je izložba plakata na postamentima na Kampusu (šetnica između Step RI -a i Sveučilišnih odjela), a koja kroz tekst i fotografiju ukazuje na razvojni put ovog visokoobrazovnog sustava.

Jedan od plakata predstavlja i Studentski centar.

Riječko Sveučilište drugo je po starosti sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj, a za godinu osnutka uzet je datum – 17. svibnja 1973. godine. Ovaj datum zapravo se nadovezuje na kontinuirani razvoj i višestoljetnu tradiciju visokoga školstva u Rijeci, čiji nas početak vraća u daleku 1632. godinu, kada se na Isusovačkom kolegiju počela predavati moralna teologija.

Čak 15 fakulteta, jedan Odjel

Plakati na postamentima predstavljaju strukturu današnjeg Sveučilišta; a kojeg sačinjavaju 15 fakulteta, jedan odjel te dvije neakademske ustanove – riječ je o Sveučilišnoj knjižnici Rijeka te Studentskom centru Rijeka.

Autorica izložbe je Elvira Marinković Škomrlj, a autor fotografija Damir Škomrlj. Izložba je svojevrsna najava monografije, a koja će također govoriti o pola stoljeća djelovanja Sveučilišta, a čiji se izlazak očekuje na jesen.

O izložbi su govorili rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija te prof. dr.sc. Amir Muzur, autor vremenske lente, a koja čini sastavni dio izložbe.

Povijest u 390 godina

U svojem uvodom djelu prof.dr.sc.Amir Muzur osvrnuo se na izazov predstavljanja sveučilišne povijesti kroz vremensku lentu, jer nije lako obuhvatiti sva događanja u 390 godina, koliko traje povijest visokoga školstva u Rijeci.

-Lenta riječkog Sveučilišta zapravo nalikuje na jedan zavojiti meandar, predstavljajući sve smjerove i dinamiku razvoja, bilježući sve uspone i padove, pričajući priču na jedan razumljiv način, ali predstavljajući Rijeku kao grad ideja, ljudi i aktivnosti te ukazujući na to da je sveučilište za mlade ljude itekako važno, rekao je autor vremenske lente, prof.dr. sc. Amir Muzur.

Rektorica Sveučilišta prof.dr.sc.Snježana Prijić – Samaržija u svojem pozdravnom govoru zahvalila se autorima ovog projekta, ističući da izložba ukazuje na neke krljučne riječi, koje se vrlo često spominju u ovom jubileju – a to su tradcija, baština i skromnost.

Čovjek – ključan faktor Sveučilišta

– Izložba sadrži ono što je najvažnije za Sveučilište – to su ljudi, profesori, scene iz našeg svakodnevnog života, priču o našoj baštini, skromnosti, koja je vrlina te autentičnosti. Upravo tradiciju želimo kombinirati s avangardom i djelovati kao moderno progresivno sveučilište, koje čuva svoju povijest, tradiciju i baštinu, a u središte postavlja čovjeka; koji je ključan faktor našeg Sveučilišta, rekla je rektorica prof. dr. sc. Prijić Samaržija, na otvorenju.

Fotografije i tekstovi koji se otisnuti na plakatima moći će se pogledati odnosno pročitati i u spomenutoj mnografiji, a ovi plakati još će se jednom moći pogledati i to na Korzu, s početkom nove akademske godine.

Ova izložba na Kampusu ostaje otvorena do 24. svibnja.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme