svjetionik.scri.hr

KUSTOSICA ART KINA: Rektorica riječkog Sveučilišta za publiku odabrala film – Kratki rezovi

Prva ovogodišnja kino kustosica Art-kina je rektorica Sveučilišta u Rijeci i filozofkinja prof.dr.ss. Snježana Prijić-Samaržija, a za publiku odabrala remek-djelo Roberta Altmana Kratki rezovi, na programu 17. siječnja (utorak) u 19 sati.

Ulaz na projekciju slobodan je članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina te svim studenticama i studentima riječkog Sveučilišta, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina.

Podsjetimo, Kino kustos program je Art-kina u sklopu kojeg osoba iz javnog života preuzima ulogu kustosa filmskog programa i široj javnosti predstavlja film kojeg osobno smatra iznimno značajnim ili važnim za gledanje. Riječka će rektorica, kao i svi kino kustosi Art-kina dosad, dati uvod u projekciju i objasniti publici zašto je odabrala upravo ovaj film.

Sastavljen od povećeg glumačkog ansambla koji predstavlja čitav dijapazon sudbina, osobnosti i zanimanja, smještenih u Los Angeles, radnja filma Kratki rezovi prati nekoliko dana u životu devet parova i njihovih rođaka i prijatelja čiji se životi ukrštaju na najrazličitije načine, često nesvjesni posljedica koje su njima izazvane.

Film je baziran na kratkim pričama i jednoj pjesmi Raymonda Carvera, američkog pisca s kultnim statusom. Ipak, treba naglasiti kako je Carver bio samo početna ideja, a redateljev cilj sa suscenaristom Frankom Barhydtom dati prikaz široke panorame narativnih linija ispresijecanih kratkim rezovima kako bi se stvorila potrebna filmska dinamika; postupak sličan onome što ga je primijenio u Nashvilleu (1975.), s tom razlikom da su u country prijestolnici sve priče kružile oko istog događaja, dok je fokus u Kratkim rezovima raspršen i više nalikuje jazz improvizaciji, a jedina dodirna točka svim likovima jest mjesto zbivanja radnje – Los Angeles.

Film je na Mostri 1993. godine osvojio glavnu nagradu, Zlatnog lava, kao i nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara, a sveobuhvatna odluka žirija bila je čitavom ansamblu, sastavljenom od 30 glumaca, dodijeliti zajedničko priznanje – Nagradu za najbolju glumu. (lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme