svjetionik.scri.hr

POTPISAN UGOVOR: Svim redovitim studentima PGŽ -a omogućen besplatan neograničen prijevoz vlakom u Hrvatskoj

Redovit si student s prebivalištem na području Primorsko – goranske županije? Onda je ovo vijest za tebe.

Naime, Primorsko-goranska županija će u cijelosti financirati prijevoz vlakom redovnih studenata s prebivalištem na području županije u 2023. godini, a za tu svrhu u proračunu je osigurano 20 tisuća eura, odnosno 150.690 kuna.

Lani ovu pogodnost koristilo 326 studenata

Financirani prijevoz obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku ili na ljetovanje, i to u kategoriji 2. razreda redovnih vlakova na području RH. PGŽ od 2020. godine sufinancira ovu mjeru, a protekle godine tu pogodnost koristilo je 326 studenata.

Ugovor o financiranju troškova u sjedištu Županije potpisali su župan Zlatko Komadina i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

-Županija omogućava svojim studentima besplatno putovanje po Hrvatskoj s jedne strane u cilju mobilnosti, ali i s tendencijom da kada završe fakultet ostanu ovdje živjeti i raditi. Lani smo taj trošak dijelili sa željeznicama dok je sada država utvrdila fiksni trošak u visini od 9,95 eura mjesečno po studentu, a Županiji nije problem snositi kompletan iznos i tako omogućiti svim studentima besplatan i neograničen prijevoz vlakom“, rekao je župan Komadina podsjetivši da je nedavno potpisan ugovor i o uključivanju željeznica u sustav javnog gradsko-prigradskog prijevoza Grada Rijeke.

Da je riječ o nastavku uspješne suradnje smatra predsjednik Uprave Željko Ukić istaknuvši kako je ovo mjera Vlade RH kojom se želi potaknuti što češće korištenje vlaka, posebice kod djece i mladih, a o njezinoj uspješnosti svjedoče brojke. Dok je u 2021. na području PGŽ-a otpremljeno 120 tisuća putnika, u 2022. godinu dolazi do povećanja na 230 tisuća putnika.

Kako do ove pogodnosti?

Putničke blagajne Prijevoznika ispostavljat će financirane prijevozne karte na osnovu važeće pametne kartice s potrebnim profilom koju studenti kupuju o svome trošku temeljem potvrde obrazovne ustanove i identifikacijskog dokumenta.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i privremeni pročelnik UO za pomorsko dobro, promet i veze Zlatan Marunić, direktorica prodaje i marketinga HŽPP Sonja Cvetković te Željko Tulić, šef Regionalne jedinice HŽPP-a Rijeka. (lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme