svjetionik.scri.hr

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM: Nagrađeni studenti s invaliditetom – Natali Žgomba i Petar Pupovac

Natali Žgomba i Petar Pupovac – najuspješniji su studenti s invaliditetom riječkog Sveučilišta koji su ove godine nagrađeni povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Studentski uspjesi

Naime, Međunarodni dan osoba s invaliditetom na riječkom Sveučilištu obilježio se prošlog tjedna na poseban način: Ured za studente s invaliditetom organizirao je stručni skup “Studentski uspjesi” čija je središnja tema bila potencijal i postignuća studenata s invaliditetom, kako u akademskom području tako i u izvannastavnim aktivnostima te nakon završetka studija uključivanjem u svijet rada. Kao jedino sveučilište – događaj je završio dodijelom nagrada.

Na skupu je sudjelovalo 106 sudionika, u ulozi moderatora i izlagača ukupno 19 studenata i alumnija sa Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku i Zadru, a održao se u organizaciji Koordinacije pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju, čiji je aktivni član Sveučilište u Rijeci.

Natali Žgomba je studentica 3. godine preddiplomskog stručnog studija Fizioterapije pri Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, koja je, osim akademskih uspjeha na studiju, ostvarila zapažene rezultate na europskim i svjetskim natjecanjima u plivanju kao vrhunska sportašica 1. kategorije.

Petar Pupavac je sveučilišni prvostupnik fizike, sada student 1. godine diplomskog studija Inženjerstvo i fizika materija pri Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, koji je svoju ljubav prema matematici i fizici koja se razvila u srednjoj školi, nastavio i kroz studij koji je završio s odličnim uspjehom.

Porast broja studenata

Uredu za studente s invaliditetom trenutno gravitira 100 studenata i svake godine vidi se povećanje onih koji trebaju neki od oblika podrške u sustavu visokog obrazovanja.

– Važno je tu napomenuti da se pod studentima s invaliditetom misli na sve studente koji zbog bolesti, oštećenja ili poremećaja, bez obzira na rješenje o utvrđenom postotku tjelesnog oštećenja, imaju stalne, povremene ili privremene teškoće u realizaciji svakodnevnih akademskih aktivnosti, saznajemo od voditeljice Ureda za studente s invaliditetom Sandre Nuždić.

Drugim riječima, Uredu se javljaju studenti s oštećenjima vida ili sluha, motoričkim poremećajima, višestrukim oštećenjima, kroničnim bolestima, teškoćama mentalnog zdravlja, specifičnim teškoćama učenja (disleksija, disgrafija, diskalkulija, ADHD), ali i drugim zdravstvenim stanjima ili teškoćama koje mogu utjecati na tijek studiranja.

Prava i mogućnosti

Ured informira sadašnje i potencijalne studenate o pravima i mogućnostima potpore te posreduje pri ostvarivanju prava, utvrđuje potrebnu potporu u prilagodbi akademskog okruženja, organizira individualnu podršku studentske savjetnice, ali i vršnjaka i osobnih asistenata, prilagođava literaturu slijepim i slabovidnim studentima te svima koji ne čitaju standardni tisak, organizira specijalizirani prijevoz i posuđuje specijaliziranu opremu sukladno individualnim potrebama studenata.

Osim toga, prikuplja podatke o studentima s invaliditetom u svrhu praćenja i unaprjeđivanja kvalitete studiranja istih. Također, važan segment rada čini i informiranje i senzibiliziranje akademske i šire zajednice o izazovima studiranja studenata s invaliditetom i drugim teškoćama, u vidu organiziranja, predavanja, tribina, radionica, skupova i slično.

-Studenti se najčešće javljaju u Ured kada trebaju informacije vezane uz načine ostvarivanja prava na primjerice individualizirano prilagođen način polaganja dodatnih provjera za upis na fakultet te ispita tijekom studija, izravan upis na studij ili studentski dom, oslobađanje od plaćanja troškova studija, naknadu dijela troškova prijevoza ili mogućnostima dobivanja stipendija i drugih financijskih naknada, otkriva nam dalje naša sugovornica.

Dodajući da osim navedenoga studenti im se javljaju jer imaju potrebu za vršnjačkom potporom (studentom-asistentom), specijaliziranim prijevozom od mjesta boravišta unutar Rijeke i bliže okolice do fakulteta i obratno, digitaliziranom i prilagođenom literaturom ili nekom specijaliziranom opremom.

-U Uredu se zaista trudimo odgovarati na individualne potrebe studenata i u skladu s njima razvijamo svoje aktivnosti, zaključila je Sandra Nuždić. (lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme