svjetionik.scri.hr

RAZGOVOR: Posao informatičara je jako dinamičan – svaki radni dan je drugačiji

Svi u Studentskom centru Rijeka znaju koga treba pitati kada na poslu imaš problemčić s kompom, kada te treba spojiti s “kopirkom” ili kada ti google ne izgleda kao inače. Riječ je o našem informatičaru Josipu Kuriliću.

Josip Kurilić po struci je stručni specijalist poslovnih informacijskih sustava.

I dok se za neke problemi s računalom mogu činiti kao da su nepremostivi – za našeg Josipa sve se može riješiti u samo nekoliko koraka.

SC Rijeka danas je složen sistem – od svega nekoliko računala i to za potrebe Odjela računovodstva i Student servisa – danas se radi o sustavu gdje svaka studentska soba ima svoj računalni priključak a sudent IT podršku, gdje se dobar dio usluga odrađuje online te se uz redovno održavanje razvojni impulsi usmjereni na više nivoa – a jedno od njih je svakako ubrzanje postupka biranja i naplate studentske prehrane.

Novi zadaci, novi izazovi

Koliko dugo radite u SCRI, je li to Vaš prvi posao i kako je izgledalo uvođenje u posao?

U SCRi sam došao u studenom 2017. godine, kao prvostupnik informatike i student 1. godine specijalističkog diplomskog studija na Veleučilištu u Rijeci. Studij sam završio godinu dana kasnije, obranom specijalističkog završnog rada Topologija računalne mreže Studentskog centra Rijeka. U SCRI sam odradio i specijalističku praksu gdje mi je mentor bio kolega Filip Jurman od kojega sam jako puno naučio.

Rad u SCRi nije moj prvi posao. Radim od završetka srednje škole, a nekoliko godina uspješno sam vodio i vlastiti obrt. No, to nije bilo ono što sam htio raditi u budućnosti s obzirom da sam oduvijek volio IT tehnologiju. Stoga sam odlučio upisati studij i raditi u struci i moram priznati da je teško bilo studirati uz rad no nikada nisam požalio i mogu zaključiti da je vrijedilo.

Kako izgleda jedan Vaš tipični dan, ako to uopće postoji 🙂?

Ono što obilježava moj rad u SCRi i što najviše volim je stalno učenje, upoznavanje novih problemskih situacija i istraživanje kako ih možemo riješiti. Posao informatičara nikada nije dosadan, stalno se pojavljuju novi izazovi i radni zadaci čije rješavanje vrlo često uključuje učenje novih znanja, implementaciju novih tehnologija, ali i edukaciju korisnika. To je izazovno, ali i ono što mi se najviše sviđa.

Koji dio posla je onda izazovan?

Posao informatičara u SCRI je jako dinamičan jer nikada ne znate što donosi neki radni dan, a posla nikada ne nedostaje, bilo da je riječ o nekom kvaru, bilo da je riječ o radnjama koje se obavljanju radi prevencije kvarova. S obzirom da SCRI ima jako puno objekata, lokacija, radnika i korisnika: 3 restorana, 4 bistroa, 2 buffea, 6 caffe barova, 2 studentska naselja, Student servis te upravu sa brojnim zajedničkim službama, ne postoji dio SCRI u kojem nema intervencija informatičke službe. Osim radnika, informatička služba opslužuje i studente, a blisko surađujem i sa IT odjelom Sveučilišta u Rijeci.

Više problema, na više lokacija

…a što je stresno?

Najstresniji dio je pojava više problema na više lokacija u isto vrijeme. To se ne događa često, ali kada se dogodi rješavanje problema vrlo je izazovno. No trudimo se sve riješiti na vrijeme, odnosno prema prioritetima. Primjerice, ukoliko se dogodi da ne radi kasa, to je uvijek kvar koji se mora riješiti i u najkraćem mogućem roku.

Dobro, kada sve ovo čujem imate li vremena za sebe?

Imam vremena za slobodno vrijeme. Provodim ga obiteljski.

(razgovor: LJ. Hlača, foto: Vanja KORICA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme