svjetionik.scri.hr

MOJE MJESTO POD SUNCEM: Svakim radnim danom stižu obroci za mališane iz kuhinje Studentskog centra Rijeka


Moje mjesto pod suncem naziv je programa kojeg već osam godina provodi riječka Udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe).

Riječ je o jedinstvenom programu socijalne inkluzije djece na rubu siromaštva s područja grada Rijeke, s ciljem pružanja sustavne podrške mališanima, te rada u području prevencije daljnjeg trans generacijskog prijenosa siromaštva.

Uz podršku riječkog Sveučilišta ovaj program već neko vrijeme podupire i jedna od njegovih sastavnica Studentski centar Rijeka – i to donacijom toplih obroka. Ova humanitarna komponenta – povod su ovom razgovoru s članicama Udruge – Sandrom Grozdanov, Nikolinom Matić, Anom Karakaš i Milicom Resanović.

Svakim radnim danom stiže topao obrok za korisnike usluga Moje mjesto pod suncem.

Kako je došlo do ove suradnje?

Naime, u sklopu projekta „Moje mjesto pod suncem“ financiranom sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške iz Active Citizens Fund Hrvatska, osmislili smo aktivnosti koje su imale za cilj osigurati svakodnevno tople obroke našim korisnicima. Budući da se sada nalazimo u puno većim prostorijama i djeca dolaze boraviti kod nas nakon nastave, nužno je bilo osigurati topli obrok.

Zahvaljujemo se ovom prilikom na suradnji i podršci riječkom Sveučilištu u Rijeci, s iznimno socijalno osviještenom rektoricom prof. dr. sc. Snježanom Prijić – Samaržija, i naravno veliko hvala i Studentskom centru Rijeka.

Od ožujka, svakim radnim danom, na našu adresu – stižu obroci iz kuhinje Studentskog centra Rijeka, a što potvrđuje koliko su dobra volja, socijalna osviještenost te solidarnost važni u kontekstu realizacije plemenitih ideja. Uistinu ne treba puno kako bi se životi najosjetljivijih oplemenili, a samim time društvo razvijalo u smjeru solidarnosti i učinkovite socijalne pravednosti.

U spomenuti program je uključeno 57 mališana…

Nadamo se da ste zadovoljni obrocima…

I više nego zadovoljni. Tu sreću, veselje i iščekivanje što će biti na današnjem tanjuru – jelovniku jednostavno vam ne možemo niti prenijeti. Ovaj oblik podrške našem programu znači puno, jer jedino tako možemo razvijati i pružati puno kvalitetniju podršku.

U program uključeno 43 obitelji

Možete nam nešto više reći o ovom projektu, ali i Udruzi…

Ovaj program jedinstven je u Hrvatskoj, a trenutno je u njega uključeno 57 djece, 43 obitelji te 53 volontera. Osim što sustavno ulažemo u obrazovanje djece kroz 10 besplatnih radionica tjedno, uključujemo ih u izvanškolske (sportske i glazbene), aktivnosti – vodimo djecu u kino, muzeje, kazalište te ih uključujemo u različite sadržaje za koje vjerujemo da će unaprijediti njihove socijalne kapacitete.

Također, omogućavamo im besplatan prijevoz kako bi mogli dolaziti na radionice koje se održavaju u našim prostorijama…Kroz program se pruža sustavna podrška i u učenju na način da jedan volonter s jednim djetetom uči tijekom cijele školske godine minimalno jednom tjedno. Prati se djetetov školski uspjeh i ostvarujemo suradnju sa skoro svim školama. Također, našim korisnicima – djeci i njihovim roditeljima na raspolaganju je besplatna psihosocijalna podrška odnosno savjetovanje.

Kroz program se pruža sustavna podrška i u učenju na način da jedan volonter s jednim djetetom uči tijekom cijele školske godine minimalno jednom tjedno. Prati se djetetov školski uspjeh i ostvarujemo suradnju sa skoro svim školama. Također, našim korisnicima – djeci i njihovim roditeljima na raspolaganju je besplatna psihosocijalna podrška odnosno savjetovanje.

Projekt Fizi – bizi

No, i ostale sastavnice riječkog Sveučilišta su uključene i pomažu Udruzi. Spomenuli ste vježbanje s djecom, a što izvode studenti zdravstvenih fakulteta. O čemu je riječ?

Već duži niz godina u našem programu volontira Verner Marijančić, profesor na Fakultetu zdravstvenih studija, koji je 2022. godine dobio i nagradu „Volonteri godine“. Zajedno u dogovoru s Vernerom i članicama projektnog tima osmisli smo projekt „Fizi – bizi“ kojeg financira Agencija za mobilnost i programe Europske Unije u sklopu programa European Solidarty Corps. Projekt je usmjeren na promicanje zdravog načina života, pružanje usluga djeci i mladima koji žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima s ciljem socijalnog uključivanja, neformalnog učenja i pružanja jednake mogućnosti za sve.

“Vodimo djecu u kino, muzeje, kazalište te ih uključujemo u različite sadržaje za koje vjerujemo da će unaprijediti njihove socijalne kapacitete” – istakli su u Udruzi.

Čini mi se kao da aktivnosti unutar Udruge ne nedostaje…

Da. Unutar programa Moje mjesto pod suncem se provodi primjerice i kulinarska radionica na kojoj djeca uče pripremati jednostavna jela. Odlučili smo da ćemo istu uključiti i u ovaj projekt i to na način da će se na radionicama tražiti jeftini, zdravi i ukusni recepti. A onda će se isti koristiti na kulinarskoj radionici. Tu je još jedna aktivnost – upoznavanje djece s prirodom i ekološkom proizvodnjom, a radi se o projektu “Zeleni put”.

Planovi za dalje…

Nakon ulaska u prostore nekadašnjeg Tehnološkog – informativnog centra na Pećinama i ostvarene suradnje sa Sveučilištem logičan daljnji korak bio bi da Udruga postane stručna baza za studente, a u svrhu razmjene znanja, vještina i iskustava na obostranu korist. U budućnosti željeli bi uključiti što veći broj studenata u naš rad – ili kroz stručnu praksu ili kroz volontiranje. (foto i tekst: lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme