svjetionik.scri.hr

MUZEJI SU VAŽNI: Noć muzeja ponovno donosi pregršt dobre zabave -iskoristi priliku!

I ove godine kraj siječnja rezerviran je za jedan super cool događaj – riječ je o Noći muzeja, a koji se održava 27. siječnja (petak).

Ove godine tema 18. Noći muzeja je –“Muzeji su važni”, a evo još jedne prilike da se s postavom i aktivnostima muzeja javnost upozna – besplatno.

S ovim događajem krenulo se još 2005. godine, a onda je tijekom proteklih godina ovaj događaj prerastao u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U ovih 18 godina muzeje je zbog Noći muzeja posjetilo više od 3,7 milijuna posjetitelja!

Primjerice, Muzej Grada Rijeke na taj dan imat će otvorene sve tri svoje lokacije. Palača šećera bit će otvorena od 18 do 24 sata, s time da je u 20 sati i u 22 sata organizirano stručno vođenje stalnim postavom posvećenim povijesti Rijeke.

Organiziraju se i dvije radionice za djecu, u 20 sati i u 22 sata. Zgrada “Kockica” bit će otvorena od 18 do 24 sata i u njoj se može pogledati izložba riječkog slikara Dražena Filipovića Pegle – “Linearno spiralne fuzije”.

Izložba “Riječki torpedo – prvi na svijetu” bit će otvorena od 18 do 22 sata na Trgu Žabica, a za posjetitelje je organizirano stručno vodstvo u 20 sati. Muzejske publikacije i suveniri mogu se u Noći muzeja kupiti uz popust.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti će povodom 18. Noći muzeja u petak 27. siječnja biti otvoren za posjetitelje od 18.00 do 23.00 sata.

Posjetitelji će besplatno moći razgledati trenutnu izložbu Raffaele Crispino, Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma te Ines Matijević Cakić – Kuća bez temelja.

U 19.00 sati održat će se besplatno vodstvo kroz obje izložbe, a u 19.30 te 20.30 sati nastupit će učenice Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica pod vodstvom koreografkinje i pedagoginje Kate Foley. Ansambl će izvesti sekvence koreografije ”Studija ptičje perspektive” koje će transformirati i prilagoditi postavu izložbe Raffaele Crispino.

Ovogodišnjim će programom Noći muzeja, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i njegove dislocirane zbirke ispričati priču o ulozi muzeja u zajednici.

Njegov značaj za zajednicu i održivi razvoj pokazat će učeničkim koncertom, programima za djecu, obitelji i lokalnu zajednicu te programima koji su proizašli iz suradnji s građanskim udrugama.

Mnogobrojne radionice, vodstva, mobilna i web aplikacija, promocije knjiga, korištenje muzejske građe te studentska praksa – ukazat će na važnost muzeja za kvalitetno obrazovanje djece, mladih i odraslih.

-Muzej je također mjesto gdje ljudi u sigurnim rukama ostavljaju svoje uspomene i drage predmete koje ćemo pokazati na izložbi „Akvizicije ’22“, a projekcijom „Restauracije ’22“ prezentirat ćemo restaurirane predmete, istakli su u ovom Muzeju.

Više o programima muzeja na području Primorsko-goranske županije za Noć muzeja vidi ovdje. (lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!