svjetionik.scri.hr

NAJDRAŽE JELO NAŠIH KUHARA: Pečena patka s mlincima – Dražen Tržić

Voditelj kuhinje u Službi gospodarskih djelatnosti Studentskog centra Rijeka Dražen Tržić u našoj seriji članka „Najdraže jelo naših kuhara“ – podijelio je za naš portal Svjetionik recept svojeg specijaliteta, a kojeg rado priprema kod kuće.

Riječ je o pečenoj patki s mlincima – deliciji koja je idealna za svečane trenutke.

Pripremiti patku nije komplicirano, uvjerava nas Tržić, iako sve kreće dan prije – s pacom.

Zbog paca meso neće biti suho

Zbog paca ova vrsta mesa dobit će na vlažnosti, te ono nakon pečenja neće biti “suho”, saznajemo.

– Prethodno očišćenu i osušenu patku treba dobro začiniti. To radim na način da začine utrljavam u njenu kožu. Konkretno, koristim sol, papar, ružmarin. Sve se to radi uz malo ulja, ali ne previše jer je koža peradi sama po sebi poprilično masna, rekao nam je Tržić.

Nakon toga puni se njezina unutrašnjost raznim korjenastim povrćem kao što je kapula odnosno mrkva, a može i svježi kupus, celer. Na kraju može se staviti malo češnjaka. Uglavnom što raznolikije – to bolje.

Na kraju meso se oblaže listićima dimljene slanine i tako pripremljena perad zamata se u aluminijsku foliju te stavlja u hladnjak.

Patka se peče uz podlijevanje

Drugi dan – trenutak od pečenja.

– Meso ide na rešetke pećnice, a ispod njega stavljam pleh (pliticu) u kojoj je malo vode. Tijekom pečenja masnoća će se slijevati u posudu, a to će ujedno biti i tekućina za podlijevanje, a kasnije i začin za mlince. Patka se peče oko sat i deset minuta na 180 stupnjeva Celzijevih, rekao nam je Tržić.

Naš sugovornik uz ovo meso rado servira mlince.

Njihova priprema je uistinu brza – dovoljno ih je u cjedilu (recimo za paštu) opariti vrućom vodom te ih pustiti neko vrijeme da se “tijesto opusti”, a zatim ih je najbolje začiniti masnoćom od pečenja.

(pripremila: LJ. Hlača).

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme