svjetionik.scri.hr

UPOZNAJTE CHRISA, GABRIELU I MARIU: Oni su ERASMUS studenti koji su odabrali riječko Sveučilište za studiranje

Chris, Gabriela i Maria Erasmus su studenti koji su odabrali Sveučilište u Rijeci kao opciju za studiranje u inozemstvu, a u okviru spomenutog programa.

Korona je puno toga promijenila no ipak to se nije odrazilo na studentsku međunarodnu razmjenu.

Trenutno je na riječkom Sveučilištu 117 stranih studenata, najviše ih dolazi iz Poljske, dok je najveći interes za Ekonomski fakultet.

Kako su se snašli u Rijeci, što im se sviđa te što očekuju od ovog iskustva podijelili su na našem portalu Svjetionik.

Predavanja kao i u Grčkoj

Chris ima 21 godinu i dolazi iz Atene. Rijeku je odabrao jer su mu se svidjele “online” fotografije grada, ali dobrim djelom i zbog preporuka koje je dobio od prijašnjih Erasmus studenata.

Također želio je upoznati Hrvatsku. Otkriva nam da mu se Rijeka, jako sviđa; osobito zbog plaža koje ga podsjećaju na domovinu.

– Studiram na Pomorskom fakultetu u Rijeci i moram priznati da nema prevelikih razlika između ovog fakulteta i mojeg u Ateni. Predavanja su ista kao u Grčkoj, profesori su izvanredni, a i zgrada mi se jako sviđa, rekao nam je Chris.

Rijeku nam opsuje kao prekrasan grad, a tu je i super moderno studentsko naselje na Trsatu, u kojem je smješten. Za ovo mjesto kaže da je izvan svih njegovih očekivanja, moderno, prepuno stranih, ali i hrvatskih studenata. Sve je čisto te na dohvat ruke.

– Jako mi se sviđaju događanja po gradu, Korzo i kafići na šetnici. Čini se da je sve vrlo dobro organizirano. Tu je i romobili Bolt, kojeg često koristim i koji je u usporedbi s Grčkom povoljniji. Hrvatske pekarnice su pravo otkriće, i mogao bih u njima svaki dan nešto jesti. Zapravo to i činim, rekao nam je Chris.

– Zbog virusa ne provodim toliko vremena na Fakultetu pa imam dosta slobodnog vremena, a kojeg provodim s prijateljima, igrajući nogomet, odbojku. Uglavnom zabavljajući se. Što bih više želio od toga?, dodaje dalje.

U Rijeci ostaje do srpnja, dakle 5 mjeseci. Do sada je uspio posjetiti gradove kao što su Zagreb, Dubrovnik, a u planu mu je upoznati i neka manja mjesta, naučiti nešto od našeg jezika, te se barem još jednom vratiti. Naravno, očekuje da će steći i dobre prijatelje, jer svi su Erasmus studenti za njega nevjerojatni.

Chris

Rijeka je “cool” i otvoren grad

Gabriela je Poljakinja i dolazi iz grada koji ima preko 600.000 stanovnika – Vroclava. Rijeku je također odabrala na preporuku svojih kolega koji su već bili ovdje. Inače, studira hrvatski i srpski jezik te kulturu, a u Hrvatsku je došla na usavršavanje hrvatskog jezika.

-Kada je riječ o predavanjima ima nekoliko razlika. Kao prvo ovdje su predavanja na hrvatskom jeziku puno teža nego u Poljskoj i na mojem matičnom fakultetu nema kolokvija. Ali, kako u Vroclavu pohađam puno više predmeta nego u Rijeci, tu imam puno više vremena, veli nam Gabriela.

Rijeka joj se svidjela – kako bi se reklo – odmah na prvu, kao i ljudi, koje opisuje kao otvorene i uvijek spremne pomoći. Osim toga za nju je jako “cool” što se grad nalazi na moru, što ima prekrasan pogled, što su plaže tako blizu. Jako je iznenađena izgledom studentskog smještaja na Trsatu.

Ovdje je drugi semestar, a ostaje do srpnja. Očekivanja su da će do tada još bolje znati hrvatski jezik, iako već vidi napredak.

– Kako ne volim cijeli dan sjediti kod kuće, kad god mi vrijeme dozvoli – često odem s prijateljima na plažu ili igram s njima odbojku na pijesku. Lijepo je šetati Rijekom, ulicama, pogotovo onim malenima. To je zaista šarmantno. Također, unatoč epidemiji, jako volim zabave i sastanke s drugim studentima. Volim putovanja – u Hrvatskoj ima toliko lijepih mjesta i sada kada sam tu – želim što više toga vidjeti, podijelila je s nama Gabriela.

Gabriela

Obrazovni sustav dobro organiziran

Maria dolazi iz Moldavije, ali se prije pet godina preselila u Rumunjsku zbog obrazovanja. U Rumunjskoj studira na Sveučilištu u Oradei, marketing i poslovne komunikacije, a ovdje je Erasmus student na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu,

Zbog ove razlike priznaje nam neki su predmeti i sadržaji za nju novost, ali kako je obrazovni sustav na Fakultetu dobro organiziran, a i profesori se trude što bolje prenijeti znanje za sada nema velikih poteškoća.

I njoj se jako sviđa činjenica što se Rijeka nalazi na moru, a more je veli nam – najbolji lijek i prijatelj – osobito ako si loše raspoložen i osamljen. Jedino da nema toliko stepenica…

-No, i stepenice su dobre. Barem te drže u formi, Rijeka nudi sve što ti treba od javnog prijevoza do trgovačkih centara, ima lijepi Kampus i da tu je i iksica – kartica koja me spašava od gladi, budući da ne kuham. Od kada sam u Rijeci više ne trošim toliko na dostavu, veli nam Maria.

U planu joj je ostati do sredine srpnja, a možda i duže. Želi otkriti Hrvatsku jer joj je ovdje jako ugodno. Jedno posve drugačije Erasmus iskustvo od onog kojeg je imala 2019. godine.

Zbog mjera i pandemije jedino nešto teže ide to upoznavanje s drugim ljudima. No, ipak postoje opcije kako osmisliti slobodno vrijeme; voli odlaziti na duge šetnje do grada, do nekog trgovačkog centra, a kada je na Kampusu – igra odbojku ili prakticira jogu.

(pripremila: Ljiljana Hlača, foto: privatna arhiva)

Maria

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme