svjetionik.scri.hr
Ivana Dujmović

RAZGOVOR S IVANOM GAĆINA: Naš posao je opširan i dinamičan i zato ga baš volim

Odjel za kadrovske i pravne poslove Studentskog centra Rijeka pruža podršku službama i odjelima koji djeluju u sklopu Centra. Pritom se radnice Odjela brinu o kadrovskim pitanjima kao što su prava na godišnje odmore, radnim pravima i sl. za preko 200 radnika.

Sve te poslove koordinira rukovoditeljica Odjela Ivana Gaćina, po struci magistra prava, koja u Studentskom centru Rijeka radi od 2016. godine i koja je uvijek svima spremna pomoći. S našom sugovornicom razgovaramo o studentskom životu, ulozi rukovoditeljice Odjela, Natječaju za subvencionirani smještaj i brojnim drugim pitanjima.

Ivana, završila si Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci. Što te motiviralo za upis na studij prava?

Iskreno, moja teta je odvjetnica, a ona mi je uvijek bila uzor jer je bila prava „frajerica“ i uvijek sam htjela biti kao ona. Ja sam za razliku od nje odabrala malo drugačiji put na kraju, ali pronašla sam se u tome i leži mi, tako da nisam požalila.

Studiranje i studentski dani

Koji ti je bio najdraži, a koji najzahtjevniji kolegij na fakultetu?

Među najdraži kolegijima mi je bilo obiteljsko pravo te stvarno i nasljedno pravo (dio građanskog prava). Najzahtjevniji kolegij mi je bio međunarodno privatno pravo i upravna znanost.

Što ćeš zauvijek pamtiti iz studentskih dana?

Studentski dani su bili stvarno lijepi. Nekako si odrastao, a opet dovoljno bezbrižan. Puno smo se družili, i na faksu i izvan njega. Sada kad gledam ovo „novo normalno“ vrijeme, koje je nametnula korona, moram priznati da sam sretna šta su moji studentski dani bili kakvi jesu.

Nakon fakulteta počela si raditi u Studentskom centru Rijeka. Kako je izgledao tvoj profesionalni put?

Nakon što sam završila fakultet, dobila sam posao temeljem mjere stručnog osposobljavanja u Centru. Nakon tih godinu dana, dobila sam prvi ugovor o radu i evo me danas ovdje gdje jesam.

U ovih skoro 5 godina puno sam napredovala i naučila. Ovim putem se zahvaljujem kolegici Suzani Petrović koja je tijekom pet godina bila uz mene i prenosila svoje bogato iskustvo rada u Centru.

Ivana Gaćina

Danas si rukovoditeljica Odjela za kadrovske i pravne poslove. Čime se bavi Odjel za kadrovske i pravne poslove?

Kadrovski dio odjela brine o statusu preko 200 zaposlenih, o njihovim ugovorima, radnim pravima, godišnjim odmorima i slično. Odjel prati sve djelatnosti kojima se Centar bavi i daje pravnu podlogu i podršku – u smještaju, prehrani, posredovanju u poslovanju, organizaciji slobodnog vremena studenata.

Također, neizbježno surađujemo sa ostalim odjelima unutar Centra – s financijama, javnom nabavom, zaštitom na radu i drugo, kako u tekućem poslovanju tako u stvaranju internih akata. Naš posao je opširan i dinamičan i zato ga baš volim.

Koja je uloga rukovoditeljice Odjela?

Rukovoditelj organizira i koordinira poslove unutar Odjela, prati sve pravne propise i usklađenost Centra s istima, surađuje sa svim ostalim rukovoditeljima i voditeljima u Centru, brine se za kadrove, savjetuje ravnatelja o svim pravnim pitanjima i dr. Rukovoditelj ima veliku odgovornost i zadaću i ja sam zahvalna i počašćena što sam dobila takvu priliku.

U ovih skoro 5 godina puno sam napredovala i naučila. Ovim putem se zahvaljujem kolegici Suzani Petrović koja je tijekom pet godina bila uz mene i prenosila svoje bogato iskustvo rada u Centru.

Natječaj za subvencionirani smještaj

Isto tako, u Studentskom centru Rijeka vodiš za Natječaj za subvencionirano stanovanje studenata. Koliko je zahtjevan cijeli proces i kada počinju pripreme za cijeli proces?

Natječajem se bavim od kada sam došla u Centar, a zadnje 3 godine ga i vodim, uz svoje kolegice iz Odjela te uz pomoć kolegica iz djelatnosti smještaja. Proces je dosta zahtjevan i dugotrajan, ali pruža posebno zadovoljstvo kada na kraju sve bude gotovo.

Sve pripreme za nas pravnice počinju već u svibnju, sam tekst natječaja i dokumentaciju objavljujemo krajem lipnja, a onda slijedi obrada koja traje mjesec dana, do početka kolovoza. Nakon što se objavi privremena rang lista, slijede žalbe na rezultate. Kolegice iz djelatnosti smještaja nakon objave konačne rang liste preuzimaju posao te im slijedi podjela studenata u naselja i sobe, pripreme za useljenje, useljenje studenata itd., također veliki posao.

Više od 2.000 prijava

Osim pripreme za objavu Natječaja tu je proces prijave studenata, obrade pristiglih prijava, pripreme i objave rang lista te smještaj studenata u studentske domove. Koliko prosječno pristigne prijava na Natječaj i kako izgleda jedan radni dan tijekom trajanja Natječaja?

Zadnjih godina pristigne nam nešto više od 2 tisuće prijava. Jedan radni dan tijekom Natječaja izgleda tako da u jednom momentu kada digneš glavu i pogledaš na sat vidiš da je dan već skoro gotov, haha. Odgovaramo na mailove studenata, javljamo se na telefone, obrađujemo dokumentaciju i unosimo u program.

Moram reći da u procesu obrade dokumentacije i telefonske podrške uvijek pomažu i ostali kolege iz raznih djelatnosti Centra, koji nesebično izdvoje dio vremena svako ljeto da nam daju podršku. Bez njihove pomoći ne bi uspjeli, zato smo im posebno zahvalne, i sretne da radimo u sredini kao što je Centar, gdje se osjećaš kao pravi tim. Također, na obradi nam uvijek  pomažu i studenti, kao i članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Ivana i pristigle prijave na Natječaj

Privremena rang lista – u kolovozu

Kada studenti mogu očekivati privremenu rang listu za smještaj u studentske domove?

Privremena rang lista bude objavljena početkom kolovoza i uvijek se trudimo da to bude prvi tjedan u kolovozu, što obično uspijevamo. Rang liste će biti objavljene na internetskim stranicama kao i na Facebook stranici Studentskog centra Rijeka.

Nakon što se objavi privremena rang lista, slijede žalbe na rezultate. Kolegice iz djelatnosti smještaja nakon objave konačne rang liste preuzimaju posao te im slijedi podjela studenata u naselja i sobe, pripreme za useljenje, useljenje studenata itd., također veliki posao.

I za kraj, što bi savjetovala studentima koji razmišljaju o životu u studentskom domu?

Ja sam išla na fakultet u Rijeci u kojoj sam i rođena i živim, pa nisam iskusila taj dio studentskog života, ali kako zadnje godine radim u Centru i svakodnevno se susrećem sa studentima koji žive u domu, rekla bi da su oni uglavnom mladi ljudi koji se prije osamostale i nauče nekim odgovornostima u životu od studenta koji živi sa roditeljima tijekom fakulteta. Zato bi svakome tko razmišlja o životu u domu svakako to i preporučila, smatram da pruža dobru kvalitetu života, o čemu se mi u Centru svakodnevno brinemo.

(Pripremio: K.Topolski, foto: V. Korica i K. Topolski)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!