svjetionik.scri.hr

NIJE TI NIŠTA: U goste nam stigla Udruga Pariter, najavila Festival menstruacije

Udruga Pariter posjetila nas je i predstavila je svoj projekt – Festival menstruacije, a koji je posvećen pravu žena na zdravlje i borbi za dostojanstveni i individualizirani pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Nastavljamo i dalje predstavljati nevladini sektor i motivirati studentima za volontiranje.

Festival započinje 19. travnja.

Pod motom “Nije ti ništa!” festival stavlja u fokus ženska iskustva u javno-zdravstvenom prostoru, pri čemu se često susrećemo s omalovažavanjem i ignoriranjem od strane sustava koji za normu uzima muško tijelo. Prirodni fiziološki i fizički procesi koji podrazumijevaju žensko iskustvo (poput mensturacije, poroda, perimenopauze i menopauze), ali i rani znakovi koji ukazuju na teže zdravstvene probleme i dalje su nedovoljno istraženi, tabuizirani i marginalizirani. Otvaranjem ovih pitanja kroz festivalsku formu želimo otvoriti prostor dijaloga u kojemu žene mogu razgovarati o vlastitom iskustvu tjelesnosti.

Želimo da se o menstruaciji, menstrualnom siromaštvu, endometriozi, menopauzi, dvorogoj maternici, pobačaju i medicinskom gaslightingu priča u javnosti. Želimo da se o odnosima moći koji utječu na žensko zdravlje i dobrobit priča u javnosti. Želimo znanstveno utemeljen i dostojanstveni pristup ženskom zdravlju, istakli su u Udruzi.

I ove godine Pariter nastavlja s programima i edukacijama koji se tiču specifično menstruacije, a koji su se u prvom izdanju pokazali uspješnima i potrebnima.

Od psihološke radionice za roditelje koji žele naučiti kako razgovarati o prvoj menstruaciji bez srama i stigme, preko kreativnih radionica za djevojčice i žene, okruglih stolova, filmova i tribina, namjera nam je doprinijeti kulturi otvorenog razgovora o seksualnom i reproduktivnom zdravlju žena, te podizanju svijesti o problemima s kojima su posebno suočene žene, rodne manjine i ranjive skupine u društvu poput menstrualnog siromaštva, medicinskog gaslightinga i nedostupnosti zdravstvene skrbi.

Program je dostupan ovdje.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme