svjetionik.scri.hr

NOVI RAVNATELJ SCRI-a GORAN MANESTAR: Studentski centar Rijeka dobro je organizirana ustanova s kvalitetnim kadrom

Goran Manestar, novi je ravnatelj Studentskog centra Rijeka koji je tu dužnost preuzeo s 1. lipnjem. Manestar ne dolazi iz sveučilišnog sustava, već se kao magistar ekonomije do sada bavio poduzetništvom. Ovo je njegov prvi razgovor za portal Svjetionik, u kojem se predstavlja javnosti.

Prvi mjesec Vašeg mandata, od kada ste preuzeli funkciju ravnatelja riječkog SC -a je odrađen. Prvi dojmovi?

Prerano je još da bi se stekao završni dojam i spoznala prava situacija, ali prvi dojam je da se radi o dobroj i organiziranoj ustanovi s kvalitetnim kadrom, ali i s puno izazova.

Možete nam se malo predstaviti?

Osoba sam koja je cijeli svoj radni vijek provela radeći na tržištu i to počevši od najnižih poslova pa sve do direktora i vlasnika tvrtke. Mislim za sebe da sam poštena osoba, a u poslu se vodim time da svatko za svoj rad mora biti i propisno nagrađen. Do stupanja na ovu dužnost radio sam kao direktor i vlasnik u svojem poduzeću koje ima 7 zaposlenika stalnih i 8 sezonskih  te se bavi trgovačkim djelatnostima, tako da mi poslovanje SCRI-a nije strano. Završio sam preddiplomski studij na FMTU -u i diplomski studij na istom. Inače u privatnom životu volim putovati i upoznavati druge kulture i nacije, a pa tako valjda zato volim i kuhati te odlaziti svojom barkom na more. Govorim engleski i njemački, a razumijem talijanski jezik. Otac sam dvoje dječaka starih 11 i 16 godina te sretno oženjen.

Što Vas je motiviralo da se prijavite na natječaj za ravnatelja?

Nakon niza godina rada u privredi te završenog preddiplomskog i diplomskog studija smatrao sam ovo prilikom da pokažem svoje znanje i sposobnosti na nekom poslu koji nije vezan samo uz osobno poslovanje i dobrobit već je bitan i za širu zajednicu. S obzirom da mi je i supruga ravnateljica jedne županijske ustanove kroz njen rad mi se svidjela mogućnost da se nakon uspješnog djelovanja na tržištu okušam i u radu jedne ustanove kao što je SCRI. Moj dosadašnji posao u velikoj mjeri pokriva dio djelatnosti SCRI-a pa je i to bio jedan od motiva da se prihvatim ovog posla kao i želja da pokušamo izrealizirati neke nove projekte koji će ojačati SCRI i podignuti kvalitetu studentske infrastrukture i standard studenata u našim objektima.

Jedan od uvjeta kod izbora ravnatelja, a u smislu dokumentacije, bio je i priložiti program rada usklađen s razvojnom strategijom riječkog Sveučilišta. Možete nam nešto više reći o projektima koji su u planu?

Kvalitetan i uspješan rad SCRI-a ne može biti bez zajedničkog rada i komunikacije sa Sveučilištem u Rijeci. Sveučilište je naš osnivač, ali i naš partner u svim projektima. Tako da dio projekata koje sam naveo u programu je već kroz medije najavljivan i isti će biti realizirani u skoro vrijeme, ali napominjem u bliskoj komunikaciji sa Sveučilištem i studentima. Ti projekti su: Slatko i slano, Dječji vrtić na Kampusu, ambulanta i drugo.

Koji segment poslovanja će doživjeti najveće promjene i zašto, te koji je po Vama najveći potencijal SC Rijeka

Još je rano za reći šta ćemo sve mijenjati, adaptirati i korigirati, ali ono što sigurno mogu reći je da ćemo unaprijediti rad cateringa, uvesti vlastitu i širu proizvodnju slastica. Razlog tome je što mislim da u tim segmentima možemo dati puno više nego do sada. Kao što sam i prije naveo upravo ti projekti zajedno sa završetkom “Slatko i slano” (objekt na Korzu, ex dječja knjižnica Stribor op. a), usavršavanjem naših ljudi te međusobna sinergija cjelokupnog Sveučilišta predstavljaju najveći potencijal SCRI-a

Ovo su vrlo izazovna vremena osobito ako uzmemo u obzir rast energenata i cijena sirovina – dok inflacija poprima dvoznamenkasti iznos. No, već je bilo riječi da se neće dizati cijene smještaja i prehrane. No, je li to na duge staze održivo? Što Vi mislite o tome?

Cijena smještaja je uvijek komponenta koja utječe na standard studenata i kao takvu sa njom treba biti oprezan. Bitno je napomenuti da svaka promjena cijene smještaja ako do nje i dođe će biti u dogovoru sa studentima i Sveučilištem. Vremena su kako ste i sami rekli izazovna te osim povećanja cijene energenata i sirovina treba misliti i na održavanje, ali i povećanje studentskog standarda kako u infrastrukturi tako i u pruženim uslugama, a to opet ovisi o uspješnosti poslovanja SCRI-a. Nije isto poslovati sada s cijenama energenata koje su se povećale 300 i više posto te sirovinama koje su narasle 60 posto, a ostati na prihodima iz 2018. godine. Napominjem još jednom studenti su naš partner i korisnik i maksimalno ćemo ih uključiti u svaku našu aktivnost i odluke koja utječe na njihove uvjete života na Sveučilištu u Rijeci.  

Rujan će biti vruć i zbog ulaska u eurozonu i dvojnog isticanja cijena. Što se po tom pitanju trenutno radi?

Obaveza je da se od 4.09 počne s dvojim iskazivanjem cijena. U kontaktu smo s programerima da se sustav prilagodi i na tomu se trenutno radi.

Što planirate po pitanju SN IGK -a? Planira se uređenje tih smještajnih kapaciteta? Već je nešto o tomu doduše bilo riječi u medijima…

Što se tiče SN IGK već za ovo ljeto je planirana investicija koja obuhvaća promjenu cjelokupne vanjske stolarije objekta 1 uz što će se postaviti nove klupice. Upravo ova investicija je započeta u komunikaciji i suradnji sa Sveučilištem. Ovom investicijom dočekat ćemo zimu spremniji uz bolje uvjete u sobama studenata, ali i manjim troškovima za grijanje. Dakle upravo je ovo jedna od aktivnosti s kojom ćemo uspjeti povećati kvalitetu života studenata, a i odgovoriti na „divljanje“ cijena energenata.

Slatko i slano? U kojoj je fazi ovaj projekt?

Nakon dobivenih svih projekata i ishodovane građevinske dozvole mogu sa zadovoljstvom potvrditi da smo pred objavom natječaja za navedeni objekt. Ako sve prođe u redu s natječajem radovi bi mogli započeti u rujnu, a objekt će biti otvoren nadam se što prije i da će radovi proteći u najboljem redu. Ali, trenutno je malo nezahvalno prognozirati točan završetak radova. U svakom slučaju potrudit ćemo se da to bude što prije.

Poruka radnicima?

S početkom akademske godine imat ćemo skup radnika, to je već dogovoreno s Radničkim vijećem SCRI -a i gdje ćemo se svi moći upoznati, pojasnit će im se problemi u kojima se nalazimo zbog niza činjenica, a koje su se promjenile u odnosu na prijašnji period. Tako da ćemo se svi imati priliku upoznati. Poruka? Da svi svoje poslove racionaliziraju i da se svi maksimalno uključe sa svojim prijedlozima i radom radi poboljšanja uvjeta. Naime, svi trebamo zajednički doprinjeti napretku Studentskog centra, za dobrobit svih.

(LJiljana HLAČA, Leda LISTEŠ ČARGONJA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme