svjetionik.scri.hr

SLOBODNO VRIJEME: Tražiš neko dobro štivo za čitanje preko ljeta? Ovo je naša preporuka!

Svako godišnje doba je zapravo idelano za čitanje – ni ipak ljeto je posebno – djelom i zbog toga što imamo nešto više slobodnog vremena, nego tijekom ostalih mjeseci.

Ponekad je teško izabrati knjigu, izbor je velik, a opet želiš kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme, zar ne?

Stoga smo za vas izdvojili pet zanimljivih naslova.

1. Hugo Claus: Tuga Belgije

U ovome romanu autor prati odrastanje Louisa Seynaevea u belgijskom gradiću Walleu između 1939. i 1945. godine. Osobna priča jednog dječaka/mladića u osjetljivim godinama, željnog da otkrije skrivene svjetove o kojima odrasli šute, ali ih on itekako naslućuje i pokušava shvatiti, u specifičnom se društvenom i povijesnom kontekstu pretvara u višeslojnu priču o životu u Belgiji za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

2. John Williams: Stoner

Naslovni lik suzdržani je i tihi profesor engleske književnosti na malom sveučilištu u Missouriju, čiji je život mladića sa sela koji u grad dolazi studirati agronomiju promijenila magija jednog Shakespeareovog soneta. Strast prema književnosti postaje mu jedini alat i jedina obrana i utočište od životnih lomova, te autor o svome junaku u jednom intervjuu kaže: “Radio je ono što je želio raditi, gajio osjećaje prema onome što radi, vjerovao da je posao koji obavlja važan. Svjedočio je vrijednostima koje su važne (…) Za njega je predavanje posao – u dobrom, časnom smislu te riječi. Njegov mu je posao podario određenu vrstu identiteta i učinio ga onim tko jest…”

3. Siri Hustvedt: Što sam volio

U romanu američke autorice norveškog podrijetla sukobljavaju se dvije priče. Jedna od njih je zabavan opis umjetničkog svijeta New Yorka kasnih 70-ih i 80-ih, a druga je ljudska, tragična priča o dvije obitelji. Pripovjedač je Leo Hertzberg koji se prisjeća posljednjih 25 godina svojega života i osoba koje je volio: svoje supruge Erice i njihova osjetljivog sina Matthewa te njujorškog umjetnika Billa koji mu je najbolji prijatelj, čiji sin Mark odrasta s Matthewom. Knjiga koja se može čitati i kao obiteljska saga (vodi čak do 2. svjetskog rata i holokausta) i kao psihološki triler zahtjevno je štivo, pogotovo u drugom dijelu koji obiteljima donosi nesreću i otkriva duboke, mračne tajne.

4. Niccolo Ammaniti: Nek zabava počne

U ovoj književnoj satiri autor proziva sve koji nešto znače u današnjem talijanskom društvu. Roman je ljudska komedija s fantastičnom atmosferom i motivima koji dotiču vrlo ozbiljne i zastrašujuće trenutke surovih političkih igara uokvirenih u urnebesno zabavne i komične scene.

5. Per Petterson: Kad smo krali konje

Roman jednog od najznačajnijih suvremenih norveških pisaca osvojio je Norvešku nagradu kritičara za 2003. godinu te još mnoge međunarodne književne nagrade. Trond, glavni lik i pripovjedač, odlazi u mirovinu i seli u malu kolibu u norveškoj zabiti. Neočekivan susret sa sličnim mu susjedom postaje okidač za povratak u prošlost i prisjećanje na ljeto 1948. koje je proveo s ocem u sličnoj kolibi na granici sa Švedskom. To ljeto pokazalo mu je kako čovjek može biti okrutan, zauvijek promijenivši njegov život, ali i živote članova susjedne obitelji.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme