svjetionik.scri.hr

InnovaMARE NA KAMPUSU: Jadransko more suočava se s velikim utjecajima prekomjernog izlova i onečišćenja

Na Odjelu za Biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci do ove srijede to jest sutra 26.listopada, u tijeku je prezentacija rezultata projekta “3rd InnovaMare Roadshow Rijeka 2022”.

Program se provodi u sklopu projekta „Blue technology – Developing innovative technologies for sustainability of Adriatic Sea – InnovaMare“ kojeg provodi Hrvatska gospodarska komora, a Odjel za biotehnologiju partner je u tom projektu.

Projekt InnovaMare ima za cilj ima razviti i uspostaviti inovacijski ekosustav u području podvodne robotike i senzora za kontrolu i praćenje onečišćenja u Jadranskom moru.

Degradacija obalnih i morskih ekosustava

Jedan od glavnih izazova projekta je povećanje učinkovitosti inovacijskih aktivnosti u relevantnim područjima plavog gospodarstva. Naime, Jadransko more suočava se s velikim utjecajima prekomjernog izlova i onečišćenja, a kruti otpad, izravno ispuštanje otpadnih voda i onečišćenje uljem ključni su negativni čimbenici degradacije obalnih i morskih ekosustava.

Otvorenju događaja prisustvovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut, pomoćnik rektorice Sveučilišta u Rijeci za investicije i inovacije Alen Jugović te pročelnica Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci Miranda Mladinić- Pejatović.

Garancija za čisto more i okoliš

U svom pozdravnom govoru, riječki gradonačelnik Filipović je istaknuo kako je, što se tiče zaštite mora, nedavno potpisan ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će se graditi na Delti, u blizini postojećeg uređaja.

– Izgradnjom novog pročišćivača, Rijeka doslovno dobiva garanciju čistog mora i okoliša, koji će, biološkim tretmanom pročišćavanja otpadnih voda, imati minimalne negativne učinke na okoliš, stvarajući time zalog za bolju budućnost svih generacija u našemu gradu ali i dodanu vrijednost prilikom nastojanja daljnjeg očuvanja mora i okoliša, kao i kvalitete vode, rekao je gradonačelnik na otvorenju Filipović.

Dodajući, da je Rijeka od 2009. godine potpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) koji je 2008. godine pokrenula Europska komisija s ciljem uključivanja i pružanja podrške gradonačelnicima u postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Europske unije i jedan je od prvih hrvatskih gradova koji je pristupio Sporazumu gradonačelnika.

Blue future

Vezano na navedeno izrađen je Akcijski plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena – Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) koji predstavlja ključni dokument s mjerama ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama koje će se provesti radi postizanja ciljeva, zajedno s vremenskim okvirima i dodijeljenim odgovornostima.

Prikazan je i dokumentarni film ”Blue future” koji bi trebao podignuti svijest šire javnosti o važnosti očuvanja i održivosti Jadranskog mora. Naglasak ovog događaja je na prilici za umrežavanje relevantnih dionika i to kroz dijalog, prijenos znanja i uspostavljanje partnerskih konzorcija za buduće projektne suradnje u području plavih tehnologija.

Projekt InnovaMare provodi se u sklopu Interrega Italija-Hrvatska, a ukupni proračun projekta financiranog iz Europskog fonda za regionalni razlog je 5,6 milijuna eura.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!