svjetionik.scri.hr

SVEČANA SJEDNICA: Pomorski fakultet otvaranjem Edukativne radionice Torpedo proslavio svoj dan

Svečanom sjednicom u novouređenom prostoru Edukativne radionice Torpedo, a povodom blagdana sv. Nikole, obilježen je Dan Pomorskog fakulteta u Rijeci.

U potpuno preuređenom prostoru hale bivše tvornice Torpedo, djelatnicima Fakulteta i brojnim uzvanicima dekan Fakulteta prof. dr. sc. Alen Jugović prikazao je postignute rezultate ostvarene tijekom 2021. godine, posebno ističući izmijenjene, dopunjene i osuvremenjene sve studijske programe, te istaknuto mjesto Fakulteta na području znanstvenog rada, s izuzetno velikim brojem znanstvenih radova fakultetskih profesora te vrijednim i brojnim znanstvenim projektima.

Investicija od 4 milijuna kuna

Osvrnuo se i na brojne druge uspjehe, ostvarene planove, a konačno i na Edukativnu radionicu Torpedo, zahvalivši se svim tvrtkama, institucijama i pojedincima koji su u većoj ili manjoj mjeri pomogli u nabavci opreme ili su svojim radom doprinijeli da prvi puta u svojem postojanju, Pomorski fakultet „izađe“ na more. S uloženih više od četiri milijuna kuna, Fakultet je ostvario jedno od svojih najvećih ulaganja u nekoliko posljednjih desetljeća. U sklopu radionice uređene su dvije učionice, svlačionice, uredski i drugi prateći prostori unutar kojih je već smještena brojna visokovrijedna oprema, poput dva potpuno funkcionalna brodska motora, bespilotnih letjelica, podvodnog drona, senzora i mjernih uređaja, termalne kamere, uređaja za određivanje kvalitete zraka ili mapiranje prostora te brojnih drugih.

-Za cjelokupni uspjeh Fakulteta možemo prije svega zahvaliti cijelom nastavnom i nenastavnom osoblju te studentima koji su odabravši naš Fakultet kao jedan od puteva u daljnji život, omogućavali nama, ali i tjerali nas, da budemo još bolji i kvalitetniji“ kazao je dekan Jugović. „Sve ovo je prvenstveno napravljeno radi zbog naših studenata koji su naš proizvod i na njih smo izuzetno ponosni te zbog toga moraju imati najbolje uvjete koji se trenutno mogu osigurati.“ Stoga su upravo najboljima među njima tijekom Sjednice dodijeljene dekanove nagrade. Na dodiplomskim studijima nagradu su svojim izvrsnim uspjehom zaslužili Mika Maglica, Matija Šarić, Nea Bagarić i Sven Tica, a na diplomskim studijima Mate Brižić, Jure Vulić, Josip Stipić, Leandra Križanić i Deni Vičević.

Predsjednik Studentskog zbora Pomorskog fakulteta Maurizio Bujanović osvrnuo se na studentske aktivnosti, žaleći što zbog aktualne situacije nisu mogli sve planirano provesti onako kako su željeli. Svejedno su ponosni na Tjedan karijera, sudjelovanje na konferencijama i događajima u gradu Rijeci i izvan njega, obilježavanju Dana pomoraca, a krajem godine i organiziranoj brucošijadi pomoraca.

Perjanica Sveučilišta u Rijeci

Unapređenje kvalitete studiranja ostvarivanjem uređenja Torpeda još samo jedan dodatni kotačić u nastavku strategije i vizije Fakulteta, a to je ostati u vrhu pomorskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, ali i biti uz bok velikim i poznatim svjetskim pomorskim učilištima. Prorektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija nazvala je Pomorski fakultet perjanicom Sveučilišta u Rijeci ističući područje znanosti i transfer znanja, te primjer izvrsne organizacije poslovnih procesa.

Kapetan Siniša Orlić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kazao je da je Fakultet izašao iz okvira klasičnih predavana i obuke studenata i budućih pomoraca, već je učinio puno više od toga. Ministarstvo dugi niz godina uspješno surađuje s Fakultetom, koji pridonosi u mnogim segmentima: edukaciji i osposobljavanju pomoraca, izradi zakona i propisa, kao i suradnji na uspostavi novog centra za traganje i spašavanje, koji će služiti i za obuku pomoraca u traganju i spašavanju na moru.

Suradnja Pomorskog i Tehničkog fakulteta

U ime župana Primorsko-goranske županije Dan fakulteta profesorima i studentima čestitala je Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze. Potvrdila je riječi dekana Jugovića da se suradnjom Pomorskog i Tehničkog fakulteta stvara nova platforma za razvoj znanosti i obrazovanja. Pomorski fakultet smatra značajnim partnerom u pripremi i realizaciji velikom ciklusu ulaganja i razvoja prometne, lučke i pomorske infrastrukture u PGŽ.

Izv. prof. dr. sc. Bojan Hlača, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, institucije u čijem vlasništvu je hala, izrazio je zadovoljstvo da projekt Torpeda nije ostao samo na ideji i planovima prvi puta spomenutim prije četiri godine, već je zaživio kao kvalitetan prostor koji će studentima omogućiti još bolje obrazovanje, i stjecanje znanja i vještina, pomorcima dopunsku izobrazbu, uz iskazanu nadu da će se svi toga sjetiti kada budu radili širom svijeta.

Koliko god je planova ostvareno tijekom 2021. uvijek ih ima još, Fakultet konstantno teži boljem, te držati korak sa zahtjevima današnjeg tržišta u obuci studenata i pomoraca. Velik je to izazov koji zahtijeva stalna i značajna ulaganja u prostor, opremu, ali prije svega u ljude. Pomorski fakultet želi ostati pouzdan partner domaćim i međunarodnim znanstvenim subjektima i tvrtkama iz privrede, kao prepoznatljiva ustanova koja brine o svojim studentima, surađuje s privredom i pruža široke mogućnosti suradnje najviše kvalitete.

Simboličnim rezanjem vrpce, uzvanici su izašli na morsku obalu, a Pomorski fakultet je iz zatvorenog prostora došao na more. (izvor i foto: Pomorski fakultet u Rijeci).

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!