svjetionik.scri.hr

ZELENI KAMPUS: Posađeno 50 stabala smokava, kakija i indijskog jorgovana

Ponovno je bilo radno i ekološki na Kampusu. Naime, održana je još jedna akcija sadnje stabala koju je organizirao Studentski centar Rijeka i Sveučilište u Rijeci, a u okviru nacionalne kampanje “Zasadi drvo, ne budi panj“.

Ovog puta spomenuta lokacija bogatija je za još 50 – tak stablašica, a radi se o smokvama, stablima japanskih jabuka (kaki) te indijskog jorgovana.

Rektorica, ravnatelj, studenti…

Svoj doprinos sadnji dala je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, zatim ravnatelj Studentskog centra Rijeka mr. sig. Dinko Jurjević odnosno predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Neven Pintarić, dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti izv. prof. art. Letricija Linardić, predsjednica SZ Akademije primijenjenih umjetnosti Ivana Babić, djelatnici Studentskog centra a odazvali su se i studenti.

Ravnatelj SCRI Dinko Jurjević zahvalio se svima na dolasku te dodao da će „Centar stalno saditi – sve dok okoliš oko SN Trsat ne postane zelen“.

Globalna ideja

U uvodnom dijelu, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija istakla je da Sveučilište od samog početka podržava ovu ideju, koja nije samo lokalna ni nacionalna već globalna. Bez obzira na obim akcije, ona će sigurno dati rezultat, dalje je rekla rektorica.

-Da bi sve ovo uspjelo treba puno upornosti i strpljenja, stabla sporo rastu, ali evo jednog dana moći ćemo reći da je tu negdje i naše stablo, rekla je na događaju rektorica prof.dr.sc. Prijić- Samaržija.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Neven Pintarić rekao je da će Zbor uvijek biti otvoren za ovakve projekte i biti podrška sve dok se duž cijele šetnice ne posade stabala.

Treća zajednička akcija

Ovo je treća zajednička akcija Studentskog centra Rijeka i Sveučilišta u Rijeci, i do sada je posađeno preko stotinjak stablašica i uglavnom se radi o voćkama odnosno korisnim stablima odnosno riječ je o smokvama, drenu, trešnji, višnji, bademu i slično. Sadilo se na tri lokacije – šetnica, mediteranski vrt te kod sveučilišnih odjela.

Kampanja „Zasadi drvo, ne budi panj“ započela je 2019. godine s namjerom poticanja građana na sadnju stablašica kao prvi korak prema rješenju ublažavanja klimatskih promjena, a samo je te godine zasađeno preko 60.000 stabala.

Kampus nekad vojna lokacija prilikom stavljanja u funkciju obrazovanja bio je gol prostor i ne baš bogat vegetacijom, a već sada malo po malo zahvaljujući ovakvim projektima se ozelenjuje. (lj.h., foto: Ivana BABIĆ)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!