svjetionik.scri.hr

OBILJEŽAVAMO: Danas je Međunarodni dan studenata – evo kako je sve počelo!

Studenti, sretan vam Međunarodni dan studenata!

Ovaj dan obilježava se u znak sjećanja na događaj koji se dogodio u Pragu.

Naime, 17. studenog 1939. nacisti su upali na Sveučilište u Pragu, nakon demonstracija koje su uslijedile budući da je smaknut Jan Opletal, praški student. Opletal je ubijen par dana prije ovog događaja jer je javno iskazao svoje protivljenje okupacije tadašnje Čehoslovačke.

Tada su, bez suđenja, nacisti ubili 9 studenata i profesora, njih 1.200 poslali su u koncentracijske logore i zatvorili sva češka sveučilišta i fakultete.

Prvi put ovaj se dan obilježio 1941. godine u Londonu od strane Međunarodnog studentskog vijeća te se od tada svake godine održava po cijelom svijetu.

Danas nakon toliko desetljeća možemo svim studentima poželjeti neometan i uspješan napredak u njihovom daljnjem studiranju.

Na ovaj dan želi se dati do znanja kako studenti nisu sami i da podršku uvijek mogu pronaći u svojim roditeljima, profesorima, prijateljima, čak i kada to možda i ne vide.

Na ovaj dan ukazuje se i na još jednu vrlo važnu stvar: kako je znanje moć i kako svi mladi imaju priliku obrazovati se i usavršavati.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme