svjetionik.scri.hr

Origami slavi svoj dan, evo što je fora znati o ovoj vještini

Origami danas slavi svoj dan – upoznajte s nama ovu japansku vještinu izrade raznih modela od papira.

Ne zna se točno kada se krenulo s ovom umjetnošću, ali sigurno ima veze s izumom papira u Kini negdje oko 2. stoljeća pr. Krista. U Kini je nastao, ali pravi procvat doživljava ipak u Japanu. Tako da kada kažeš origami – to je praktički kao sinonim za Japan. 🙂

No, zanimljivo je da osim Japana, razvija se (doduše pod drugim imenima) i u nekim drugim zemljama (primjerice u Španjolskoj).

Uglavnom se koristi papir u obliku kvadrata. Drugim riječima to je baza. No, mogu se koristiti i neki drugi materijali primjerice tkanina.

Postoji i poseban papir za ovu vrstu umjetnosti – koji je najčešće dvobojan i već isječen u obliku kvadrata. Razvile su se i posebne grane origamija pa se tako neki odlučuju na izradu mini origamija, a neki upotrebljavaju isključivo novčanice – najčešće američki dolar.

Origami je u Japanu vrlo brzo postao dio raznih ceremonija, a određeni oblici su se razmjenjivali uoči ili nakon nekih obreda. Primjerice za vrijeme šintoističkih vjenčanja korišteni su leptiri, a što simbolizira mladence.

U Hrvatskoj od 2012. godine postoji Hrvatsko origami društvo. Upoznaj društvo putem veze – https://www.facebook.com/HrvatskoOrigamiDrustvo/?locale=hr_HR.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme