svjetionik.scri.hr

PerPeTuUm aGILE: Tržište rada sve više zahtijeva kombinaciju različitih znanja i vještina – Katarina Vorkapić 

PerPeTuUm aGile projekt je Filozofskog fakulteta u Rijeci koji je nastao sa željom i potrebom rješavanja problema nedovoljne zastupljenosti stručne prakse u studijskim programima ovog Fakulteta (povijest, povijest umjetnosti, talijanistika, germanistika), a zbog kojih kompetencije studenata ostvarene tijekom studija nisu adekvatno prepoznate na tržištu rada.

Stručna praksa jedna je od najvažnijih stavki tijekom stjecanja fakultetskog obrazovanja te daje priliku studentu za razne mogućnosti – jedna od njih svakako je mogućnost povezivanja teorijskog dijela s praktičnim.

S projektom se započelo u veljači 2020. godine i polako operativno završava, a to je bio razlog da ugostimo Katarinu Vorkapić, prof. univ. spec. iur., inače voditeljicu Ureda za karijere, koji je inače bio involviran u samoj provedbi PerPeTuUm aGila.

(Za više općenitih informacija o projektu vidi ovdje.) 

U veljači završava projekt PerPeTuUm aGile – koja iskustva možete povući iz rada u ove dvije godine? Što Vam je bilo najizazovnije u tom periodu?  

Najizazovnije je bilo uvjeriti studente i profesore Filozofskoga fakulteta u Rijeci da mnogobrojne mogućnosti itekako postoje. Tu prvenstveno mislimo na priliku stjecanja radnog iskustva još za vrijeme studija, ali i zapošljavanja. Drago nam je da su studenti stekli povjerenje u nas i počeli nas prepoznavati kao Ured od kojeg mogu imati koristi te da smo tu kako bismo im pomogli barem, u tom prvom karijernom koraku. 

Kombinacija vještina

A prvi karijerni korak za studente humanističkih znanosti bi bio…  

Prvi korak bi bio otvorenost za različite oblike prakse kod različitih poslodavaca, a pogotovo kod onih koji obavljaju neke od djelatnosti koje nisu usko povezane sa studijskim programima. Primjerice, rad u IT području, na projektima, upoznavanje s novim tehnologijama.

Tržište rada osim onih usko specijaliziranih sve više zahtijeva kombinaciju različitih znanja i vještina. Stoga je izuzetno važno da studenti osvijeste i benefite koje mogu ostvariti upravo unutar onih područja koje im se trenutno možda uopće ne čine interesantnima ili s istima nisu upoznati. Dakle, pruža se mogućnost da se, kombinirajući znanje stečeno na studiju s onim stečenim izravno kod poslodavaca, studenti kvalitetno pripreme za tržište rada.  

Koliko je studenata kroz navedeni period projekta informirano odnosno zaposleno?  

Informirali smo i usmjerili preko 1.200 studenata, a potpisali smo i 30 – tak ugovora o suradnji s raznim tvrtkama, udrugama te institucijama, od kojih su se mnoge i samoinicijativno javile.

Primjerice, tvrtka ch–aviation, koja posluje u segmentu avioindustrije, je, prepoznavši njihove kvalitete, studentima Filozofskoga fakulteta ponudila 40 – tak radnih mjesta, a jedini je uvjet bio volja za daljnjim učenjem u tom specifičnom području. Ovdje do izražaja dolazi već spomenuta otvorenost za nove mogućnosti i nove spoznaje. Drago nam je i što sve veći broj studenata samoinicijativno predlaže tvrtke u kojima žele steći radno iskustvo, a posebno nas veseli i činjenica da su se neki od njih upravo u okviru navedenih suradnji zaposlili još za vrijeme studija.  

Naglasak više nije toliko na samim zanimanjima, već na različitim vještinama, poput digitalne pismenosti, poznavanja novih tehnologija, spremnosti na cjeloživotno učenje, a sve je veća važnost i tzv. zelenih vještina – Katarina Vorkapić.

Naglasak na digitalnu pismenost

Postoji li neki obrazac interesa kod studenta, a što se može povezati s programom kojeg studiraju?  

Studenti su naravno najviše zainteresirani za svoju struku, međutim sve ih više zanimaju i ostala područja, poput rada na projektima, u medijima, novim zanimanjima, primjerice u IT sektoru, te postoji interes za poduzetništvo. Kada je riječ o poduzetništvu, prošle godine smo u suradnji sa STEP RI-ijem održali ciklus radionica o poduzetničkim vještinama, koje su studenti iznimno dobro prihvatili. Isto tako, studente Psihologije interesiraju organizacijska i klinička psihologija.  

Što ste prijetili kada je riječ o tržištu rada? Što se traži?  

Naglasak više nije toliko na samim zanimanjima, već na različitim vještinama, poput digitalne pismenosti, poznavanja novih tehnologija, spremnosti na cjeloživotno učenje, a sve je veća važnost i tzv. zelenih vještina. 

Planovi za dalje dok traje projekt?  

U siječnju planiramo radionicu Priprema za zapošljavanje – metode i tehnike aktivnog traženja posla, i to u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, koji nam je izrazito bitan partner i od kojeg studenti mogu dobiti informacije iz prve ruke. Početkom ožujka ponovo kreće ciklus radionica na temu poduzetništva i financijske pismenosti pod nazivom Filozofiraj kao poduzetnik, koje će za studente održati stručnjaci iz Znanstveno – tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci STEP RI. (foto i tekst: Lj. Hlača)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme