svjetionik.scri.hr

PONOVNO NA KAMPUSU: Sve je spremno za 13. izdanje Student Day Festivala, evo što je pripremljeno!

Najveće studentsko događanje u regiji i ove godine donosi šest dana punih glazbe, sporta, edukacije i zabave!

Pred sami završetak semestra, kao predah od studentske svakodnevice predavanja i ispita, od 29. svibnja do 4. lipnja održat će se bogat program u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, uz potporu Sveučilišta u Rijeci. Centralno mjesto događanja, sada već treću godinu zaredom, bit će Sveučilišni kampus na Trsatu.

Koncertni program odvijat će se 2. i 3. lipnja u kojem će se ugostiti vodeća regionalna imena pop, rock i urbane glazbe iz Hrvatske i regije. Posebnost festivala jest i činjenica da je ulaz na sve aktivnosti slobodan. Studenti službeno ključeve Grada Rijeke preuzimaju sredinom narednog tjedna, odnosno 31. svibnja.

Besplatni koncertni program

Petak i subota, 2. i 3. lipanj rezervirani su za besplatni koncertni program. U večernjim satima u kompleksu nekadašnjeg Tenka, iznad studentskih paviljona na Kampusu, smještena je pozornica za brojne izvođače. Nastupit će Damir Urban, Mimi Mercedez, Nipplepeople, Vesna Pisarović, Vojko V, Alen Vitasović, Smoke Mardeljano, 2X Šihta [Dupla Šihta].

Osim njih, nastupaju DJ-evi Bronski, Marcel, Marin Biočić, Tino Dobrić, Bruns Lay, Dino Jukić, Grooveline, Recep i Tom Bug.

Petak, 2. lipnja

Jedan od najsvestranijih i najkreativnijih glazbenika na domaćoj sceni, nekima sigurno i zaštitno lice Rijeke, dolazi prije svog velikog koncerta u Areni Zagreb na Sveučilišni kampus – Damir Urban. Glazbom se bavi od djetinjstva, a njegova bogata karijera iznjedrila je više od desetak autorskih albuma te je dobitnik brojnih nagrada – Porin, Crni Mačak i MTV Gold Award. Osim nagrada i priznanja struke, brojna publika mu pokazuje veliku naklonost što dokazuje i brojnim ovacijama na njegovim koncertima, a kojih sigurno neće nedostajati na nastupu ove riječke rock ikone.

U petak će se na pozornicu popeti i Mimi Mercedez, vodeća regionalna reperica. Na streaming servisu Spotify ima više od 50 tisuća slušatelja mjesečno što je apsolutni dokaz popularnosti mlade zvijezde. Mladi je opisuju kao glas njihove generacije, a iza sebe ima četiri izdana studijska albuma: ‘Našminkam se i pravim haos’, ‘Kuma’, ‘Stara Mimi’ i ‘Mržnja’.

Na Kampus dolazi i prepoznatljivo neprepoznatljivi hrvatski electro-pop duo Nipplepeople, a nije tajna da su miljenici riječke publike. U jedina dva intervjua tijekom njihova stvaranja, objasnili su svoju tajanstvenost u moru žutila na glazbenoj sceni željom da stave svoju glazbu u prvi plan.

Ljubimica riječke publike zasigurno je Vesna Pisarović koju pamtimo po brojnim hitovima Dolje na koljena, Jutro donosi kraj i Da znaš. Nakon što je duže vrijeme izbivala sa scene, nasreću brojnih obožavatelja vratila se održavanju koncerata po cijelom svijetu. Ova obrazovana jazz-glazbenica je, kao što je Let 3 ove godine, davne 2002. predstavljala Hrvatsku na Eurosongu s pjesmom Sasvim sigurna, a ono što je sigurno da će posjetitelje festivala dobro rasplesati i raspjevati.

Subota, 3. lipnja

Andrija Vujević, poznatiji kao Vojko V, nakon nedavnog rasprodanog koncerta u Rijeci, ovaj put dolazi na velika vrata Student Day Festivala. Iako je tek pred nekoliko mjeseci izdao svoj drugi studijski album Dvojko, u vrlo kratkom roku osvojio je brojne streaming platforme, a publika već zna sve stihove. Utvrđivanje gradiva slijedi u subotu, 3. lipnja kada će ovaj izvođač bez dlake na jeziku pripremiti koncert za pamćenje. Istrijan čiji se glas uvijek rado čuje, a čije pjesme pjevaju sve generacije jedan je od lineup-ovaca ovogodišnjeg festivala.

Alen Vitasović, poznat po svojoj iskrenosti i humoru, ističe kako uz glazbu ne zna ništa drugo osim čišćenja i kuhanja po kući. Iza njega su brojne numere koje su postale evergreen, a u repertoaru na Kampusu zasigurno će se naći Jenu noć, Ja ne gren i Gušti su gušti.

Regionalna underground hip hop zvijezda, o čijem se liku i djelu snimio dokumentarni film “Ja repujem” stat će pred riječku publiku. Pravim imenom Miloš Stojanović, Smoke Mardeljano do sada je izdao dva samostalna studijska albuma, “Ja repujem” i “To je Rap” te album “Kad goveda utihnu”, u suradnji s Ajsom Nigrutinom.

Ovogodišnji lineup zaokružit će grupa 2x Šihta [Dupla Šihta] koju čini dio postave trap kolektiva High5-a: Luka Radić, Bruno Rakamarić i Domagoj Žugec, kojima se pridružio producent Marino Morosin, sin poznatijeg Livija. Razlog ponovnog okupljanja bio je intrinzične prirode, ljubav prema stvaranju novih pjesama i druženju kroz rad na muzici. Brojne fanove nove postave zasigurno će razveseliti činjenica da će se pridružiti na SDF pozornici u subotu, nakon što je njihov koncert u ožujku otkazan.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je jedna pozornica na kojoj će nastupati svi izvođači ovogodišnjeg festivala, uključujući i DJ nastupe.

ARTS & ACTIVITIES

Dio programa, koji će se održavati svakodnevno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, pod nazivom ARTS&ACTIVITIES nudi studentima priliku da se uključe u bogat kulturni i sportski život grada i Sveučilišta u Rijeci. Moći će se upoznati s aktualnostima iz studentskog života kroz predstavljanje studentskih inicijativa, udruga i projekata, kao i steći korisna, dodatna znanja.

Warm Up Party – Burgerijada – subota, 27. svibanj

Uvertira u ovogodišnje izdanje SDF-a planirana je za subotu 27. svibnja, kada će se održati Burgerijada Udruge Studenata Biotehnologije – USBRI koja je popraćena radionicom izrade prirodne kozmetike i aktivnostima na otvorenom. Burgerijadi prethodi šetnja od Konta do Kampusa kojoj se mogu pridružiti svi zainteresirani studenti, a planirano okupljanje je u 11:30 na Kontu.

Dan 1., ponedjeljak, 29. svibanj

Tjedan započinje tribinom “Stres, faks & rock’n’roll“ na Pravnom fakultetu, namijenjenom svim studentima koji se suočavaju s raznim izazhovima koje sa sobom nosi studentski život. Sudionici će imati priliku naučiti više o pojmu akademskog pritiska te kako vježbati pozitivnu sliku o sebi, izgraditi samopoštovanje, kada potražiti pomoć i kako krenuti razgovarati o mentalnom zdravlju. Tribina započinje u 12 sati.

Dan 2., utorak, 30. svibanj

Utorak je obilježen aktivnostima vezanim uz književnost – Pričaonica i radionica biblioterapije na Učiteljskom fakultetu s početkom u 17 sati. Studentice Ivona Marešić i Nina Mrvić pripremit će književno djelo koje govori o aktualnoj temi migranata, no na drugačiji, edukativan i zanimljiv način. Uz pričaonicu, organizirana će biti i kreativna radionica na temu slikovnice “Nevidljiva kuća”.

Rage Room u kojem studenti i studentice mogu izbaciti nakupljeni stres i frustracije, planiran je za utorak 30. i 31. svibnja na Kampusu.

Dan 3., srijeda, 31. svibanj

Srijeda je rezervirana za The Talk, edukaciju studenata o spolnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima koju provode studenti Medicine. Aktivnost započinje u 15 sati na Kampusu. Radionica Odmaskiraj se kroz 90 minuta interaktivnih igrica obuhvatit će najvažnije teme vezane za mentalno zdravlje mladih. Kroz radionicu se sudionike upoznaje s definicijom mentalnog zdravlja, tehnikama održavanja mentalne higijene, važnosti emocija i ljubavi prema samom sebi te važnosti destigmatizacije mentalnih poremećaja. U organizaciji udruge EMSA, održat će se radionica Mindfulness, a polaznici će se educirati o benefitima meditacije, uživanja u sadašnjem trenutku te uvježbati nekoliko strategija nošenja sa svakodnevnim stresom.

Radionica započinje u 18 sati.

Dan 4., četvrtak, 1. lipanj

Opća skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci započinje u 16 sati uz potpisivanje ugovora. Akcija mjerenja tlaka i šećera u cilju prevencije kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa provest će studenti Medicinskog fakulteta od 10 do 13 sati na Kampusu, a u 18 sati će održati radionicu putem koje će educirati studente o mogućnostima prevencije 6 vrsta raka čiji je uzročnik HPV. Na Pravnom fakultetu s početkom u 14 sati održat će se predavanje koje za cilj ima upoznavanje studenata s pravima koje imaju temeljem rada putem studentskog ugovora te upoznavanje s poreznim propisima koji se primjenjuju na primitke od takvoga rada. Planirana je suradnja s Katedrom za Financijsko pravo te Katedrom za Radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta. Sajam studentskih radova održat će se u SKC galeriji od 17 do 20 sati.

SDF četvrtak donosi UV PARTY u klubu Crkva koji započinje u 21 sati i trajat će sve do rane zore. Na ulazu u klub, planiran je body painting kutak za sve one koji žele zablistati na podiju.

Dan 5., petak, 2. lipanj

Petak donosi predstavljanje studentskih udruga na kojem će se posjetitelji moći upoznati s aktualnostima iz studentskog života kroz predstavljanje studentskih inicijativa, udruga i projekata. YuGiOh turnir okuplja ljubitelje trading card games, a sudionici će igrati swiss tournament s nagradama za top cut. Piće i grickalice te utješne nagrade su osigurane svim ljubiteljima igre djetinjstva brojnih studenata. Studentski Paintball turnir, najveći paintball turnir u Hrvatskoj, planiran je za petak i subotu. Radionica crtanja fraktala koju provodi Ured za kulturu i Ured za studente s invaliditetom održat će se na Kampusu u 18 sati. Riječ je o radionici crtanja specifičnog crteža koji se crta zatvorenih očiju, a boja se izabire nasumično, koja za glavni cilj ima razvoj kreativnosti.

Dan 6., subota, 3. lipanj

Posljednji dan festivala rezerviran je za Uniri Trail utrku koja započinje u 8:30 sati. U subotu će se održati i drugi dan atraktivnog studentskog paintball turnira.

Student Day Festival prvi je put održan 2010. godine, nakon čega iz godine u godinu raste kvalitetom i opsegom aktivnosti, kao i brojem posjetitelja. Svi detalji o programu i događanjima u sklopu SDF-a objavljuju se na službenim Facebook i Instagram stranicama te web stranici sdf.uniri.hr. Organizatori festivala su Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RiKup, a pokrovitelji Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, dok je sponzor festivala Pan.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme