svjetionik.scri.hr

PREDAVANJE: Živa knjižnica: mogućnosti za mobilnost mladih – prijave u tijeku!

Razmišljaš o odlasku u inozemstvo na studiranje, stručnu praksu, volontiranje ili zaposlenje? Čula si da je netko bio na razmjeni mladih ili na kraćem putovanju na kojem se upoznavao s europskim institucijama? Zanima te kako da i sam kreneš u tom smjeru? 

Centar tehničke kulture Rijeka u petak, 2. lipnja 2023, u 13 sati organizira živu knjižnicu na temu mobilnosti mladih.

Živa knjižnica odlična je prilika za informiranje o mogućnostima za mobilnost koje ti se nude, rokovima te koracima prijave i to iz prve ruke – živih knjiga koje su bile na razmjeni mladih, studentskoj razmjeni, provode programe ili organiziraju aktivnosti. Oni će ti između ostalog predstaviti financijske potpore za odlazak na razgovor za posao, preseljenje u drugu državu EU zbog zapošljavanja i osposobljavanja, te potpore za tečajeve jezika i priznavanje kvalifikacija. A ako ni to nije dovoljno, predstavit ćemo i mogućnosti za sudjelovanja na kraćim aktivnostima iz različitih područja – rada s mladima, održivog razvoja, demokracije i još mnogo toga.

Studentska razmjena, zapošljavanje…

Šest živih knjiga podijelit će svoja iskustva i znanja s mladima

Naše knjige, tj. sudionici žive knjižnice koje ćemo ugostiti su Marijana Tomić Marinović iz Centra za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci koja će predstavit Erasmus+ program i najpopularnije aktivnosti za mlade studente, a to su studijski boravak i stručna praksa. Doznaj kada su sljedeći rokovi za prijavu na studentsku razmjenu ili praksu te koji je postupak prijave i odabira sudionika.

Za one koje zanima zaposlenje, Marina Ukalović Matijašić i Ivana Sjauš sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – podružnica Rijeka, predstavit će program EURES i EURES Targeted Mobility Scheme koji pružaju mogućnost financijskih potpora za odlazak na razgovor za posao i preseljenje u drugu državu EU, Norvešku ili Island zbog zapošljavanja, osposobljavanja ili naukovanja, a također su dostupne i potpore za tečajeve jezika i priznavanje kvalifikacija.

Forum Alpbach

Ana Beronja predstavit će Europski Forum Alpbach koji se održava svake godine u Austriji (Alpbach). Forum okuplja mlade oštre umove koji su zainteresirani za promišljanje o društvu u kojem živimo, demokraciji, politici, kulturi i znanosti. Ana je kao stipendistica sudjelovala na Forumu kao jedna od predstavnika iz Hrvatske i okupljenima će prenijeti svoja iskustva s Foruma na kojem je imala priliku upoznati predstavnike europskih organizacija koje sudjeluju u oblikovanju demokratkog života Europe. 

A razgovor o mobilnosti ne bi bio potpun bez Erasmus Student Network ili ESN mreže. Stoga smo u goste pozvali Linu Mohorić, alumni članicu ESN Rijeka koja je ujedno i članica internacionalnog ESN odbora. Ona će predstaviti ESN mrežu na lokalnoj i međunarodnoj razini, aktivnosti koje organiziraju te priliku za učlanjenje onima koji su zainteresirani za rad u mreži. Eni Jordano mlada je osoba koje je preko udruge Žmergo sudjelovala na razmjeni mladih u Portugalu. Ispričat će vam sve o tome kako se odlučila otići na razmjenu mladih, tko joj je pomogao da se pripremi za sudjelovanje na istoj te, naravno, što je radila i kako joj je bilo u Portugalu.

Za sve koje zanimaju kraće volonterske aktivnosti, edukacije i treninzi, Marina Mrak iz Centra tehničke kulture Rijeka predstavit će mrežu EURODESK i Eurodesk opportunity finder – alat za pretraživanje aktivnosti u sklopu raznih EU programa.

Živa knjižnica održat će se 2. lipnja 2023. s početkom u 13 sati u prostoru CTK Rijeka (Školjić 6 – prizemlje).

Prijave do 31. svibnja

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca, a prijave su otvorene do srijede 31.05.2023.

Aktivnost Žive knjižnice organiziramo kao Eurodesk multiplikator u sklopu našeg Centra za mlade RI connect, a financijski ju podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Središnji državni ured za demografiju i mlade i Agencija za mobilnost i programe EU.

Veselimo se druženju s živim knjigama!

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme