svjetionik.scri.hr

PROVOĐENJE MJERE: Potpisani ugovori sa studentima koji su ostvarili pravo na jednokratnu subvenciju za privatni smještaj

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić s partnerima posjetila je Studentski centar Rijeka te je tom prilikom organizirano druženje sa studentima koji su ostvarili pravo na jednokratnu subvenciju za privatni smještaj te su potpisani ugovori.

Podsjetimo, Središnji državni ured za demografiju i mlade od siječnja ove godine provodi mjeru subvencioniranja troškova stanovanja redovitih studenata kod privatnih stanodavaca koji su ispunjavali uvjete za smještaj u domovima, ali zbog manjka kapaciteta nisu ga dobili. Studentima se dodjeljuje jednokratni iznos od 248,86 eura (1.875,00 kuna), a ukupno ovu mjeru u Hrvatskoj mogu koristiti 2.206 redovnih studenata. U nekim hrvatskim gradovima javni poziv već je proveden.

Na poziv pristiglo 210 prijava

U Rijeci potpora se dodjeljivala za 396 studenata, a na javni poziv Studentskog centra Rijeka (SCRI) koji je bio otvoren do 10. veljače prijavilo se 210 studenata – od čega 16 prijava nije bilo važeće.

Ravnatelj SCRI -a Goran Manestar pozdravio je ovu mjeru Središnjeg državnog ureda, izrazivši žaljenje zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta za sve studente koji dolaze studirati u Rijeku. No, u kontekstu toga izrazio je nadu da će se ipak u budućnosti naći način odnosno rješenje za financiranje izgradnje dodatnih paviljona, a za koje postoji prostor na Kampusu, čime bi se riješio ovaj problem te pomoglo studentima. Jer boravak kod privatnih stanodavaca puno je skuplji nego onaj u domu, rekao je ravnatelj Manestar.

Upravo nedostatak smještajnih kapaciteta te porast troškova stanovanja bili su glavni razlozi za pokretanje ove mjere koja u fokus stavlja redovne studente, izjavila je državna tajnica Željka Josić na ovom događaju. Najavivši njezinu nadogradnju i modernizaciju, te mogućnost da se ista ne isplaćuje samo jednom godišnje, već više puta kroz akademsku godinu.

-U tu svrhu Središnji državni ured nastavit će komunicirati s mladima, studentskim centrima te njegovati partnerske odnose, nadodala je Josić. Postoje ideje, postoje prostori te se traži način kako nadograditi smještaj koji bi i za studente i roditelje bio najpovoljniji. Svi smo mi studirali te znamo što znači živjeti u privatnom smještaju. Nadam se da će ova mjera puno značiti studentima, da će ju iskoristiti kako im najbolje odgovara i da ćemo im budžetno olakšati jedan mjesec stanovanja, zaključila je Josić.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin izrazila je zadovoljstvo što je Primorsko-goranska županija bila ta koja je pružila podršku u realizaciji ovog projekta, a gdje se pojavila kao posrednik.

-Županija će biti i dalje otvorena za ovakve suradnje te će biti partner riječkom Sveučilištu, nadodala je Stilin, spomenuvši u kontekstu suradnje sa Sveučilištem projekte kao što su – sufinanciranje Logopedskog centra koji je smješten u prizmelju zgrade Sveučilišnih odjela, zatim sufinanciranje novog studija farmacije, a tu je i stipendija za deficitarna zanimanja za studente kao i sudjelovanje u suosnivanju Zaklade Sveučilišta u Rijeci.

Trend rasta studenata koji nisu iz PGŽ -e

-Trend je takav da na riječko Sveučilište dolazi sve više studenata koji su izvan Primorsko – goranske županije. U ovom trenutku radi se o 56 posto studenata koji nemaju boravište u našoj Županiji, a taj se udio povećava. Riječko Sveučilište postaje sve atraktivnije to jest smještajni kapaciteti su premaleni, a potrebe puno veće. Godinama razmišljamo kako pomoći studentima pogotovo onima slabijeg socijalnog statusa te onima koji ne uspiju dobiti dom. Iako riječko Sveučilište ima i stipendije te pomaže pri selekciji za dom, za sve zainteresirane to nije dovoljno. Stoga nas veseli ova mjera, ali i to da se s njom nastavlja, izdvojila je prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete pri Sveučilištu u Rijeci prof. dr. sc. Marta Žuvić.

Upitali smo za mišljenje i studente, krajnje korisnike – što oni misle o ovoj pomoći.

– Puno pomaže jer nemam posla. Ali trenutno se nastojim u potpunosti posvetiti fakultetu. U svakom slučaju poticaj, rekla nam je Laura, koja je na drugoj godini Akademije primijenjenih umjetnosti.

Toni je nadodao “da svaki euro u ovoj krizi dobro dođe i da će mu subvencija pokriti cijelu stanarinu, ali i olakšati malo život s obzirom da mjenja posao”. Sonja je istakla da kao student “cijeni ovakve pomoći te da se samo nada da će toga u budućnosti biti više”. (lj. hlača, l. l.čargonja)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme