svjetionik.scri.hr

RAVNATELJ SC SPLIT: Kreativnim aktivnostima studentima smo približili puninu studentskog života – Ivan Žižić

Ivan Žižić, magistar matematike i informatike, ravnatelj je SC Splita i već su dvije godine njegovog mandata iza njega. Ovo je drugi razgovor na portalu Svjetionik jedne čelne osobe nekog studentskog centra u Hrvatskoj nakon što smo svojedobno ugostili Nenada Milijaša, mag. inf., ravantelja SC Varaždin i predsjednika Zajednice studentskih centara RH. Što je obilježilo ovu godinu i koji su planovi za dalje – glavne su okosnice ovog razgovora.

Akademska se godina bliži kraju, kako biste ju ocjenili u poslovnom smislu?

Iako se stvari posljednjih mjeseci polako vraćaju u normalu po pitanju koronavirusa i mjera kojima smo bili izloženi, ova je akademska godina još uvijek jedna od korona-godina. Kao i ostalim gospodarskim objektima koji se u svom radu bave prehranom, i u Studentskom centru u Splitu su uvjeti poslovanja bili otežani zbog potrebe pridržavanja različitih mjera koje su do proljeća bile na snazi i dobrano limitirale ostvarenje punog potencijala resursa koje posjedujemo. Cilj nam je kao i svake godine bio isti, podizanje studentskog standarda kroz različita infrastrukturna ulaganja, renoviranje objekata, uvođenje novih proizvoda u studentsku prehranu, ulaganje u opremu i strojeve te edukaciju zaposlenika.

Možemo reći da smo zadovoljni kad se osvrnemo na proteklu godinu. U svibnju 2021. došlo je do drastičnog rasta cijene električne energije i cijena je porasla za gotovo 70 posto, a ove je godine dovršena i kompletna klimatizacija studentskog smještaja na kampusu pa možete i zamisliti koliko je to poskupljenje utjecalo na naše prihode. Ponosni smo što je cijena studentskog smještaja ostala ista i što studentski budžet nije trpio, ali takva je odluka od nas zahtijevala i veći angažman kod naših komercijalnih aktivnosti.

Studentski standard

Možete li malo predstaviti SC Split? Koliko imate smještajnih kapaciteta, koliko ljudi radi u Centru, koja se djelatnost najviše razvija…

Smještaj za studente Sveučilišta u Splitu koji dolaze iz udaljenijih mjesta osiguran je na tri lokacije: SD dr. Franjo Tuđman na Kampusu (600 mjesta), SD Bruno Bušić na Spinutu (425 mjesta), Hostel Spinut (220 mjesta). U Studentskom centru Split zaposleno je 265 djelatnika. Možda najpopularnije i medijski popraćene aktivnosti ove godine su bila ulaganja u studentski standard u vidu uljepšavanja studentske dokolice besplatnim sadržajima izvan akademskih obaveza. Tako smo u domu na Spinutu opremili teretanu, prostor za zabavu, sobu za PlayStation…Hostel Spinut je dobio veliku dvoranu za druženje s biljarima, pikadima, PlayStationima…

U domu na kampusu je dodatno opremljena teretana, prostor ispred recepcije je pretvoren u dnevni boravak, otvorena je prostorija za druženje i igranje društvenih igara. Studenti – stanari domova na raspolaganju besplatno imaju bicikle, SUP daske i električne romobile. Također, našim smo kreativnim aktivnostima u ovim limitirajućim vremenima nastojali studentima približiti puninu studentskog života bez kojeg su ostali početkom pandemije, na način da smo im organizirali svečane večere u restoranu Kampus povodom Valentinova, Dana žena, početka akademske godine i Božića, naravno, poštujući sve mjere koje su u tom trenutku bile na snazi.

Prije tri tjedna smo restoran Kampus pretvorili u kazalište pa su studenti u njemu besplatno gledali predstave Kazališne družine „Ritam igre“ ili se smijali na nastup standup komičara tzv. SplitckeScene. Također je u restoranu održan i veliki kviz za sve sastavnice Sveučilišta. Možda su upravo ti kreativni događaji i studentima prilagođena infrastrukturna ulaganja ono što nas razlikuje od drugih.

Reorganizacija poslovanja

Kako odolijevate inflaciji i porastu cijena? Kako se to odražava na samu prehranu?

Već smo spomenuli da su energenti drastično poskupili. Uz energente su i namirnice poskupile preko 20 posto. Reorganizacijom proizvodnje pokušavamo optimizirati proizvodne procese kako bi postigli što veće uštede u energentima s kojima djelomično možemo nadomjestiti sva poskupljenja. Projektirali smo solarnu elektranu na jednom od objekata te uskoro očekujemo i značajnije uštede sturuje.

Turistički smještaj?

Sukladno odredbama Ministarstva znanosti i obrazovanja od 16. srpnja do 31. kolovoza predviđena je ljetna stanka. U navedenom periodu subvencija države aktivnim studentima za smještaj i prehranu ne postoji i samim time nije predviđeno da studenti u tom periodu borave u studentskim domovima. Uz to sve usluge smještaja i prehrane u navedenom periodu su oporezive za studente što rezultira i većim cijenama. Split je turistički grad i malo je objekata koji se mogu pohvaliti smještajnim kapacitetom koji imamo mi i to u širem centru grada. Dva ljetna mjeseca su idealna prilika za našu komercijalnu aktivnost kako bismo što manje osjetili rast cijena energenata i inflaciju i kako bi naše poslovanje bilo održivo.

Hit destinacija za maturalce

SC Split organizira vjenčanja i maturalne zabave? Kako to uspjevate?

Restoran Kampus sa svojih 400 sjedećih mjesta izvrsna je dvorana za sve vidove proslava. Među njima su vjenčanja i maturalne zabave. Na maturalne zabave smo iznimno ponosni jer na taj način maturantima iz prve ruke prikazujemo njihovu potencijalnu i blisku budućnost u najljepšem izdanju. Velika bina i disco-kugla, bogata rasvjeta sa zvjezdanim lampicama, crveni tepih i reflektori, press-wallovi i cvijeće, sve je tu za vrhunski ugođaj. Svaki slobodan kutak restorana pretvoren je u foto oazu za fotografiranje, a među njima se najviše ističe velika ljuljačka u cvijeću. Možemo slobodno reći da je Restoran Kampus hit destinacija za maturalne večeri i da smo u prvoj godini organiziranja ovakvih večeri privukli čak 6 srednjih škola. Osoblje Restorana Kampus već više od 15 godina radi na visokoj razini usluge cateringa koji se visoko pozicionirao na gastronomskoj sceni Hrvatske. Kvaliteta hrane i organizacija posla je stoga neupitna.

Planovi za novu akademsku godinu? Koji su projekti u planu?

Ove je godine izrađen idejni projekt restorana FESB u samom prizemlju fakulteta. Prostori menze „Stop“ i „akvarija“ na FESB-u će se spojiti u veliki restoran s 300 sjedećih mjesta i dvije linije za posluživanje hrane pa očekujemo skoru realizaciju tog projekta. Na Sveučilišnom odjelu Stručnih studija u Kopilici, na kojima studira preko 2.000 studenata, izrađena je projektna dokumentacija za izmjenu i proširenje postojeće kantine. Također, na Kampusu kreće izgradnja novog studentskog doma koji će imati 700 mjesta, a pripremamo i projektnu dokumentaciju za uređenje i obnovu Hostela Spinut.

(Ljiljana Hlača, privatna zbirka)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme