Na Kampusu je održan radni sastanak Zajednice studentskih centara Republike, Hrvatske; udruženja koje ima za cilj zajedničko rješavati pitanja koja su vezana uz djelatnost studentskih centara (prehrana, smještaj, zapošljavanje, slobodno vrijeme).
Na sastanku su sudjelovali ravnatelji, predstavnici studentskih centara Hrvatske – a tema je bila studentska prehrana.
Susret je izvanredno sazvan iz razloga – kako nam je pojasnio ravnatelj Studentskog centra Varaždin, a ujedno i Zajednice studentskih centara Nenad Milijaš – jer su centri dobili prijedloge nacrta Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata Ministarstva znanosti i obrazovanja, na kojeg se trebaju očitovati do petka, 23. srpnja. U tijeku je naime donošenje novog Pravilnika.
– Stoga do petka trebamo predložiti svoje popise novih jela, normative i cijene. Riječ je o ozbiljnom poslu koji se nije mogao odraditi online, rekao nam je Nenad Milijaš.
Poskupjeli i energenti i namirnice
Kako je naveo, sadašnji Pravilnik donesen je još 2013. godine, a u ovih osam godina i potrebe i navike su se promijenile, dok su zdravstveni kartoni studenata – sve lošiji.
– Stoga moramo reagirati i što se tiče promjene tzv. kuharice odnosno jelovnika, ali i cijena jer su se u spomenutom periodu dogodile značajne promijene. Poskupijeli su energenti od plina i struje ali i namirnice od riže, smrznutih proizvoda, poskupjelo je meso, riba, ukazuje Milijaš.
Dodajući da je važno da novi Pravilnik bude kvalitetno napravljen, a to je ujedno i garancija da će on biti adekvatan dokument za jedan duži period.
-Treba naglasiti da su u tom procesu, postupku Hrvatski Studentski zbor, Zajednica studentskih centara i Ministarstvo znanosti partneri i da nam je važno da studenti jedu kvalitetno i raznoliko, da se meniji zadrže jer je to i socijalna kategorija, ali garancija da će studenti jesti sve njegove sastavnice, a ne samo jelo po izboru odnosno da će jesti i juhu, i salatu, i voće, i glavno jelo, ukazao je Milijaš.
Navodeći još i to da će Centri tražiti mehanizme, kako bi se nova jela mogla dodavati na godišnjoj razini, uz nadzor nacionalnog povjerenstva za kontrolu hrane te Ministarstva, a tražit će se i to da se uvažavaju otvoreni postupci javne nabave te sukladno tome korigiraju cijene menija.
Cijena menija stala na 2013. godini
Trenutno je cijena menija na 2013. godini odnosno na 22,60 kuna. Razlika je značajna, osobito ako uzmemo u obzir da su neki Centri s cijenom svojih menija došli i do 30 kuna.
-Stoga treba poslovati odgovorno, mišljenja je dalje naš sugovornik,
Govoreći o očekivanjima od ovog sastanka ravnatelj SCRI, inače domaćin ovog susreta, mr. Dinko Jurjević izrazio je nadu da će se barem ovog puta odraditi minimalne izmjene u Pravilniku, a to bi značilo uvođenje novih jela, proširenje ponude u kontekstu vegetarijanskih i veganskih jela, uvođenje bezglutenskih obroka, koji bi se onda zbog složenosti pripreme – naručivali.
– Očekujemo i neke promjene, budući da je prehrambena industrija u međuvremenu napredovala i nudi neke nove proizvode odnosno trebamo se prilagoditi trenutnoj tržišnoj situaciji i te novitete implementirati, budući da neka pakiranja za neku robu više nisu dostupna. I onda dolazimo do toga da ne možemo ispoštovati Pravilnik, rekao je Dinko Jurjević.
(LJ. H, foto: V. KORICA)