svjetionik.scri.hr

SLOBODNO VRIJEME: HKD i ove godine organizira Porto Etno festival, studenti ostvaruju popust

Od 9. do 11.6. Hrvatski kulturni dom (HKD) na Trgu Riječke rezolucije organizira Porto Etno festival svjetske glazbe i gastronomije.

U sklopu Festivala, u četvrtak 9.06. u 21 sat, održat će se koncert Amire Medunjanin za koji HKD studentima nudi čak 50 posto popusta na ulaznice (50 kuna umjesto redovnih 100 kuna).

Popust se može dobiti isključivo na mjestu gdje se održava koncert (Trg Riječke rezolucije), uz predočenje X-ice.

Blagajna je otvorena sat vremena prije početka koncerta, a moguće je napraviti rezervacije na ana@hkd-rijeka.hr ili na broj 091 6223 465.

SCRI zahvaljujući suradnji s HKD -om (Služba za organizaciju slobodnog vremena studenata u koordinaciji Neže Kurilić i Ljiljane Hlača) redovito prati i promovira događaje HKD -a, te gdje god je to moguće ističe popuste za studente.

Informacije radi Festival Porto Etno već 6 godina prezentira multikulturalnost Rijeke kroz glazbu i gastronomiju, a publici približava raznolikost etno glazbe.

Amira Medunjanin, jedna je od najpoznatijih interpretatorica tradicionalne bosanske glazbe i pjevačica čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku. Uz izvanrednu izvedbu, Amira se ističe jedinstvenom emocijom i inovativnošću kojom pristupa sevdahu, a dok njezin glas lebdi između Istoka i Zapada često ju se uspoređuje sa Cesariom Evora i Billie Holiday. Već tradicionalno, na ovom Festivalu pratit će ju kućni bend Porto Etno Orkestar, predvođen multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem.

Ovogodišnji novitet Festivala je i uključivanje profesionalnih glazbenika iz drugih dijelova svijeta a koji žive i rade u Rijeci u poseban program, gdje će također nastupiti uz Porto Etno Orkestar.

Tako će pod zajedničkim imenom Rijeka’s Music Expats, glazbenici iz Jordana, Španjolske, Azerbajdžana, Irana i Turske nastupiti u petak 10.6. u 21 sati (također Trg Riječke rezolucije) uz posebnog gosta, turskog glazbenika Ahmeta Barana, virtuoza na qanunu, arapskom žičanom instrumentu.

Uz stvaranje nove Porto Etno tradicije, cilj projekta Rijeka’s Music Expatsa je i međusobno povezivanje glazbenika i stvaranje novih zanimljivih sadržaja.

Program koji je uvijek privlačio veliki broj publike, a koji je zbog pandemijske situacije morao preskočiti dvije godine Festivala, u ovom uzdanju Porto Etna se ponovno vraća – u subotu 11.6. od 11 sati manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirat će svoje nacionalne gastro-specijalitete.

Najavljeni su specijaliteti iz Makedonije, Italije, BiH, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice

Porto Etno ove godine djeluje i humanitarno, pa će sav prihod od prodaje porcija koje će se prodavati po 20 kuna biti doniran organizaciji UNICEF – za podršku djeci i obiteljima Ukrajine.

Gastronomskim događanjima Festivala se pridružuje i projekt Fusilli koji se bavi postizanjem integrirane i sigurne holističke tranzicije prema zdravim, održivim, sigurnim, uključivim i troškovno učinkovitim prehrambenim sustavima. U sklopu ovog događaja održat će radionicu kuhanja od ostataka hrane.

Više o Festivalu pogledaj i ovdje. (lj.h, foto: arhiva HKD -a)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme