svjetionik.scri.hr

VELIKA OBLJETNICA: Studentski centar Rijeka slavi 62. rođendan!

Studentski centar Rijeka 1. lipnja obilježava 62. rođendan. Visoki je to jubilej i ponovna prilika za prisjećanje onoga što je napravljeno tijekom svih ovih godina, a u kontekstu podizanja standarda studenata Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci.

Uvijek se u ovakvim prilikama prisjećamo našeg skromnog starta – počeli smo s 216 ležajeva i malenom menzom na Brajdi naziva „Triglav“ osnovanom krajem 50- tih godina prošlog stoljeća (kasnije objekt poznat Riječanima kao Viktorija), a nastavili s Indexom, koji se otvara kao prvi objekt za studentsku prehranu 1960. godine, te danas ima statusni simbol kako među bivšim, tako i među sadašnjim studentima.Od tada pa do danas puno se toga promijenilo; razvoj poprima novi ritam s investicijskim ciklusom na Kampusu, ali je osnovni cilj uvijek ostao isti – konstantno raditi na podizanju studentskog standarda kroz četiri svoje djelatnosti; smještaj, prehrana, privremeno ili povremeno zapošljavanje i organizacija slobodnog vremena.

Studentski centar seli se na Kampus 2011. godine – a već iste godine otvara se istoimeni restoran, a zatim slijedi vrijeme otvaranja ugostiteljskih objekata. Danas 11 godina kasnije SCRI u svojem portfelju upravljanja ima čak 17 ugostiteljskih objekta – jer nam je cilj svojom uslugom biti prisutan na svakom fakultetu.

Naši objekti su Kampus, Index, Mini, bistroi Mul, PravRi, Riteh, Pomorac, EFRI odnosno buffeti Medicinar, Start te caffe barovi Reful, Andrea, Formula, Akvarij, Infuzija, Uniri i kantina Dentina.

Ove godine i studentska prehrana doživjela je neke promjene: recimo obogaćeni su studentski meniji uvođenjem novih jela i slastica kao što su palačinke, kreme u čaši, sladoledi i drugo.

Iako smo po pitanju smještaja počeli sramežljivo, danas se ova usluga nudi u dva studentska naselja SN Ivan Goran Kovačić i SN Trsat, a radi se o ukupno 1.427 smještajnih kapaciteta. A kada je riječ o zapošljavanju studenata – godišnje preko Student servisa prosječno radi od 8.000 do 8.500 studenata, a ta se brojka stalno povećava jer studenti postaju sve traženija radna snaga.


Sve je ovo rezultat rada 240 radnika i radnica, koliko ih je trenutno zaposleno u Centru.

Osim navedenoga, i ove godine puno se radilo i na uređenju okoliša Kampusa, koji se godinama ozelenjuje kroz naše eko akcije sustavnom sadnjom voćaka, niskim raslinjem, ili se oplemenjuje nekom novom komunalnom opremom odnosno sadržajem.

Tako prvi u Rijeci imamo solarno stablo koje koristeći solarnu energiju služi za kratko osvježavanje baterija mobitela ili tableta, a noću je javna rasvjeta, gradili smo stepenice i putove u svrhu bolje pješačke komunikacije na Kampusu, napravili sjenicu za odmor odnosno uz paviljon 4 izgradili roštilj – veselicu: prostor gdje se studenti mogu opustiti, podružiti na otvorenome i ako žele organizirati “roštilj fešte”.

Retoran Index othranio je generacije studenata.


Reorganizirana je djelatnost organizacije slobodnog vremena studenata, s naglaskom na aktiviranje sportskih aktivnosti i dostupnosti sportske opreme. Iscrtana su igrališta za košarku, odbojku odnosno mali nogomet.

Pokrenuti su neki novi programi poput Vježbajte s nama, a sve s ciljem da se mladi što više rekreiraju. Postavljene su sprave za vježbanje na otvorenome kako na Trsatu tako i na Podmurvicama.

Dok su dnevni boravci po paviljonima SN Trsat odnosno u prostor za druženje u SN IGK dobili – pikado, max -tv, biljar, PlayStation.

Restoran Kampus

Ukratko, vrlo dinamično razdoblje.

Također, ovaj jubilarni trenutak ujedno je i prilika da se prisjetimo profesionalnih i predanih djelatnika, koji su tijekom cijele godine marljivo radili kako bi studentima omogućili što ugodnije trenutke tijekom studija na riječkom Sveučilištu. U mislima su nam i svi oni studenti koji su cijelo ovo vrijeme živjeli s nama, stanovali kod nas, hranili se i radili preko studentskog servisa i sudjelovali u brojnim događanjima u okviru slobodnog vremena studenata.

Sretan rođendan – SCRI!

(tekst: Lj. Hlača, foto: L.Listeš Čargonja)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme