svjetionik.scri.hr

STEPHANY STEFAN: Studenti će kroz teoriju naučiti što je portret i što sve treba da takva fotografija uspije

Studentski centar Rijeka, Služba za organizaciju slobodnog vremena studenata, organizira radionicu fotografije koju će voditi Riječanka Stephany Stefan, pod nazivom “Portrait photography workshop”.

Podsjetimo, radionica će se održati 25., 26., 27.11., Akvarij (R. Matejčić 5), s početkom u 17 sati. Trajat će tri dana u trajanju od tri sata. Cijena cjelokupne radionice je 250 kuna/33.18 EUR. Prijave isključivo putem prijavnice – ovdje.

Po prijavi prijavitelj dobiva sve potrebne informacije za uplatu i slično.

Povodom ove edukacije, ugostili smo Stephany Stefan.

Tko je Stephany Stefan?

Moji prijatelji vole reći da sam žena multipraktik pošto sam vješta u raznim disciplinama. Bavim se pretežito audiovizualnim umjetnostima, kreativnom produkcijom i organizacijom događanja. Volim učiti, istraživati, putovati i preispitivati status quo.

Već je bilo riječi da je bazna tema radionice – portreti…

Da. Ljudi često fotografiraju sebe i svoje bližnje. Uglavnom, studenti će kroz ovu radionicu steći uvid u tehnike kojima će moći ovjekovječiti svoje voljene i biti zadovoljni sa svojim radom.

Kako ste zamislili cijelu priču – otkrite nam malo strukturu samog susreta?

Radionica će trajati tri dana i svakoga ćemo se dana družiti nekih tri sata. Studenti će kroz teoriju naučiti što je portret i o čemu trebaju razmišljati kada kreću u realizaciju istoga to jest kako pripremiti, odjenuti, opustiti i osvijetliti osobu da bi uspjeli fotografijom prenijeti njezin karakter i željenu emociju. Upoznat će se s fotografskom opremom te ju imati priliku koristiti u praksi fotografirajući portrete ostalih polaznika radionice. 

Da li je potrebno imati neko predznanje, dobru opremu… 

Edukacija je namjenjena studentima koji mogu i ne moraju imati neko predznanje i opremu. Plan nam je ovu radionicu održati jednom mjesečno stoga ćemo ih odvojiti u grupe upravo po njihovom prijašnjem iskustvu i znanju. Oni koji nemaju digitalne fotoaparate će naučiti portrete raditi smartphoneom.

Studirali ste fotografiju u SAD -u, a kasnije ste se specijalizirali za fotografiranje hrane. Zašto baš hrana?

Specijalizirala sam fotografiju hrane dok sam radila za Plodine, gdje sam imala zadatak unaprijediti i modernizirati fotografski odjel. Stoga se ova specijalizacija pokazala kao savršen izvor znanja i inspiracije potreban za fotografiranje prehrambenih proizvoda objavljenih u tjednim katalozima.

Na Italian Food Academy u Milanu pohađala sam predavanja mentora Paola Castiglionija, a koji je fotografirao za najveće talijanske proizvođače hrane i Michelinove restorane. Castiglioni mi je doista otvorio vrata u jedan prekrasan i ukusan svijet koji se doslovno jede očima.

Što Vas trenutno inspirira u fotografiji? 

Nisam sigurna mogu li na ovo pitanje odgovoriti. Fotografija kao medij nije nešto što me pretežito inspirira već bi rekla kako inspiraciju koju crpim iz drugih izvora nastojim prenijeti u svoje fotografije. Inspiracija je za mene uvijek predstavljala odnos sa sobom i okolinom; izvor koji valja njegovati i beskrajno poštivati.

Što trenutno radite? Kako izgleda jedan Vaš radni dan? 

Trenutno radim za dugogodišnjeg klijenta iz Kuwaita kao retušerka i savjetnica, zatim vodim radionicu fotografije za osobe starije životne dobi na EU projektu Udruge RiRock, pripremam se za fotografiranje porteta kustoskog kolektiva iz Rijeke i novog klijenta iz Ukrajine. Simultano kuham buduće pothvate o kojima ću moći pričati tek iduće godine. Niti jedan moj radni dan nije isti stoga mi ga je teško opisati. Nastojim živjeti svaki dan kao da mi je posljednji poštujući svoje psiho-fizičko stanje, njegove mogućnosti i ograničenja.

Koju suradnju biste posebno izdvojili? 

Recimo, tu bih izdvojila suradnju s pijanistom s Riječaninom Goranom Filipecom. To je definitivno bila jedna od najzanimljivijih suradnji koje sam imala priliku uspostaviti. Goran me je angažirao kao portretnu fotografkinju i za tu je priliku mene i mog tadašnjeg asistenta Josipa Šore odveo u tvornicu talijanskih klavira Fazioli u Sacileu. Gorana sam fotografirala kako stoji unutar klavirskog okvira, a tada sam se upoznala i sa samim procesom izrade instrumenta.

(lj. h., foto: privatna zbikra)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme