svjetionik.scri.hr

STIFF: U srijedu 22. 11. kreće 10. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala

Deseto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF-a, a u organizaciji Udruge FilmAktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Art-kinom bit će održano od 22. do 26. studenog 2023. u Art-kinu u Rijeci, Galeriji SKC-a, Filodrammatici, Klubu ”Nemo” i Omladinskom kulturnom centru ”Palach”.

U sklopu STIFFA pripremljen je i bogat program – 40 filmova podijeljenih u 11 programa iz 17 zemalja, koje su među 600 filmova odabrale selektorice Maša Drndić i Marta Ban, natječu se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike.

O najboljima u kategoriji igrani film odlučuje žiri u sastavu: Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul; o najboljima u kategoriji dokumentarni film: Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, dok o najboljima u kategoriji animirani film: Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Janis Beletić.

Otvorenje STIFF -a bit će 22.11. u 19 sati u riječkom Art-kinu programom Odstupanja / Aberrations.

Za samo otvaranje pripremljen je niz uzbudljivih naslova koji na posve različite načine promatraju izazove mladih u današnjem društvu — pa tako igrani film “Crveno, žuto, zeleno”, redateljice Vere Vasileve prati surovu svakodnevicu automehaničarke koja hrabro balansira na rubu egzistencije.

Nakon njega slijedi živopisna mađarska animacija “Vrt srca”, u kojoj mladi umjetnik niskog samopouzdanja prolazi kroz egzistencijalnu krizu na dan održavanja prijemnog ispita na akademiji. Za kraj večeri, nasmijat će nas razigrani slovački dokumentarac “Nakon vjenčanja”, koji prati neobične partnere i strastvene sakupljače igračaka koji se nakon 12 godina suživota nalaze pred događajem života – vjenčanjem. Kompletni program je dostupan ovdje.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme